17 apr. 2023 | 10:55

Legătura dintre AI și schimbările climatice: cât de „însetată” e inteligența artificială, de fapt

ACTUALITATE
Legătura dintre AI și schimbările climatice: cât de „însetată” e inteligența artificială, de fapt

ChatGPT, de la OpenAI, și Bard, de la Google, sunt mari consumatoare de energie, necesitând ferme masive pentru a furniza suficiente date. Răcirea acelorași centre de date face, de asemenea, ca chatbot-urile să consume foarte multă apă.

O nouă cercetare sugerează că doar antrenamentul pentru GPT-3 a consumat 700.000 de litri de apă.

Inteligența artificială ne consumă apa potabilă

Conversația unui utilizator obișnuit cu ChatGPT echivalează, practic, cu aruncarea unei sticle mari de apă proaspătă la gunoi.

Având în vedere popularitatea fără precedent a chatbot-urilor, cercetătorii se tem că asta ar putea afecta rezervele de apă.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Riverside și de la Universitatea din Texas Arlington au publicat estimările consumului de apă al AI într-o lucrare intitulată „Making AI Less ‘Thirsty’”.

Autorii au descoperit că respectiva cantitate de apă dulce limpede, necesară pentru a antrena GPT-3, este echivalentă cu cantitatea necesară pentru a umple turnul de răcire al unui reactor nuclear.

OpenAI nu a dezvăluit timpul necesar pentru a antrena GPT-3, complicând estimările cercetătorilor, dar Microsoft, care a încheiat un parteneriat de miliarde de dolari cu startup-ul AI și a construit supercalculatoare pentru instruire, spune că cel mai recent supercomputer al său, care ar necesita un aparat extins de răcire, conține 10.000 de plăci grafice și peste 285.000 de nuclee de procesor.

ChatGPT, care a venit după GPT-3, ar trebui să „bea” o sticlă de apă de 500 de mililitri pentru a finaliza o conversație cu un utilizator.

Numărul uriaș de litri necesari pentru a antrena modelul AI presupune, de asemenea, că antrenamentul are loc în centrul de date de ultimă generație al Microsoft din SUA, construit special pentru OpenAI.

Dacă datele ar fi instruite în centrul de date al companiei din Asia, mai puțin eficient din punct de vedere energetic, raportul arată că acest consum de apă ar putea fi de trei ori mai mare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele