16 aug. 2023 | 12:55

Legătura bizară dintre pierderea vederii și tractul digestiv: Ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Legătura bizară dintre pierderea vederii și tractul digestiv: Ce au descoperit oamenii de știință

În cazul unor pacienți cu glaucom, pierderea vederii progresează în mod misterios, în ciuda tratamentului, iar noi cercetări din China indică celulele imune care migrează din tractul digestiv către ochi.

Aceste celule „axa intestinului-retină” leagă o proteină specifică și au acces la țesutul sensibil la lumină al ochiului, unde deteriorează celulele ganglionare retiniene (RGC).

Glaucomul, clasificat ca un grup de boli neurodegenerative, este un termen general pentru bolile oculare cauzate de pierderea RGC, ai căror axoni formează nervul optic care transmite informații vizuale către creier.

Nervul optic trimite aceste informații către cortexul vizual al creierului pentru a-l procesa.

Glaucomul este, în prezent, incurabil, iar tratamentul are ca scop stoparea progresiei bolii.

„Descoperirile noastre subliniază importanța axei intestin-retină în patogeneza glaucomului și pentru dezvoltarea strategiilor terapeutice”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Principala cauză a glaucomului

Presiunea din interiorul globului ocular, numită presiune intraoculară crescută (EIOP), este principalul factor de risc pentru glaucom. Scăderea EIOP este un obiectiv principal al tratamentului, dar nu are întotdeauna succes în oprirea progresiei bolii.

Studiile anterioare au sugerat că celulele T ale sistemului imunitar pot juca un rol în afectarea glaucomului, dar mecanismul de bază a fost neclar.

„Celulelor T și altor celule imunitare circulante li se refuză în mod normal permisiunea de a intra în retină”, notează echipa de cercetare, condusă de imunologii clinici Chong He, Wenbo Xiu, Qinyuan Chen și Kun Peng, de la Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică.

Cei patru oameni de știință au făcut parte dintr-un studiu din 2021 care a constatat că un subset de celule T CD4+ exprimă un receptor de origine intestinală, integrina β7, care a câștigat cumva intrarea în retină cu puțin ajutor de la o proteină numită molecula de adeziune celulară a adresei mucoasei 1 (MAdCAM). -1).

În noul lor studiu, He, Xiu și echipa au confirmat o legătură între celulele T CD4+ care exprimă integrina β7, MAdCAM-1 și severitatea glaucomului la suferinzi.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele