20 ian. 2023 | 07:45

„Suntem șocați și îngroziți”. Val de reacții dure după ce Lavrov a comparat acțiunile Occidentului în Ucraina cu cele ale lui Hitler

ULTIMA ORĂ
„Suntem șocați și îngroziți”. Val de reacții dure după ce Lavrov a comparat acțiunile Occidentului în Ucraina cu cele ale lui Hitler

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a comparat acțiunile recente ale SUA în timpul războiului din Ucraina cu cele ale lui Adolf Hitler și Napoleon Bonaparte.

Lavrov acuză SUA de continuarea războiului în Ucraina4

Update 20 ianuarie, ora 07.30. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a stârnit revoltă în UE și Israel, acesta fiind acuzat de antisemitism după ce a comparat izolarea internațională a Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina, cu uciderea evreilor din Europa, în timpul Holocaustului. În luna mai, președintele rus Vladimir Putin fusese obligat să prezinte scuze Israelului, în numele șefului MAE, pentru presupusa origine evreiască a lui Hitler.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că este „inacceptabilă şi josnică” referirea la Holocaust făcută de ministrul Serghei Lavrov, pentru a denunţa sprijinul ţărilor occidentale pentru Ucraina şi a „justifica agresiunea sa ilegală” împotriva acestei ţări.

„Ultimele comentarii ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în care acuză Occidentul de căutarea unei „soluţii finale” pentru Rusia sunt total deplasate, lipsite de respect, ireverenţioase şi care întinează memoria celor şase milioane de evrei şi a altor victime, sistematic exterminate în timpul Holocaustului”, a afirmat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Israel condamnă profanarea memoriei Holocaustului: „Orice comparație sau juxtapunere a evenimentelor actuale cu planul lui Hitler privind decizia finală de exterminare a poporului evreu denaturează adevărul istoric, profanează memoria celor morți și a supraviețuitorilor și trebuie respinsă cu hotărâre”.

Și Congresul Evreiesc European (EJC) a criticat comentariile lui Lavrov, solicându-i șefului diplomației ruse să ceară scuze: „Suntem șocați și îngroziți de comparația rușinoasă făcută de ministrul Lavrov între acțiunile unei coaliții de state democratice și persecuția și uciderea a șase milioane de evrei de către Hitler”.

Ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert, a calificat afirmațiile lui Lavrov drept „șocante”: „Lecția istorică ce trebuie învățată din acest lucru este că aceste crime de război ale Rusiei în Ucraina nu vor fi uitate și nici nu vor rămâne nepedepsite”. De asemenea, Ambasada Franței în Israel a reacționat, precizând că remarcile oficialului rus sunt „scandaloase și rușinoase”.

Știrea inițială: În cadrul unei conferințe de presă anuale desfășurate astăzi la Moscova, oficialul de la Kremlin a declarat că Washingtonul a subjugat și Europa pentru a purta un război împotriva Moscovei.

El a spus că liderul nazist și împăratul francez au încercat cândva să folosească aceeași tactică împotriva Rusiei.

„SUA, prin intermediul Ucrainei prin procură, poartă un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină: soluționarea definitivă a problemei rusești”, a declarat Lavrov reporterilor.

„La fel cum Hitler dorea o „soluție finală” pentru problema evreiască, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali… ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”.

„Soluția finală” a fost proiectul lui Hitler privind Holocaustul, care a dus la uciderea sistematică a 6 milioane de evrei, precum și a membrilor altor minorități.

Moscova, despre planurile de pace ale lui Zelenski: inacceptabile

În timpul conferinței, ministrul de la Kremlin a declarat că Moscova nu a văzut încă nicio propunere serioasă de pace în Ucraina și că ideile proprii ale președintelui Volodimir Zelenski pe această temă sunt inacceptabile.

Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să discute conflictul cu țările occidentale și să răspundă la orice propunere serioasă, dar că orice discuție trebuie să abordeze preocupările mai largi ale Rusiei în materie de securitate.

De asemenea, el a cerut din nou ca NATO să își retragă „infrastructura militară” din Ucraina și din alte țări apropiate de granițele Rusiei.