Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, condamnat la 10 ani de închisoare în Belarus. Germania acuză un atac asupra societății civile
Laureatul belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a fost condamnat vineri de un tribunal din Minsk la 10 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate. El a fost găsit vinovat de acuzația de contrabandă.
Liderul opoziției bieloruse în exil Sviatlana Tsikhanouskaya a criticat condamnarea lui Bialiatski și a altor activiști în același proces ca fiind „îngrozitoare”.
„Trebuie să facem totul pentru a lupta împotriva acestei nedreptăți rușinoase & să-i eliberăm”, a scris ea pe Twitter.
Germania critică decizia Minskului
Germania a calificat pedeapsa de 10 ani de închisoare drept un atac al Minskului la adresa societății civile. Pe Twitter, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat acuzațiile și procesul împotriva lui Bialiatski și a coacuzaților Valentin Stefanovici și Vladimir Labkovici ca fiind o „farsă”, adăugând că aceștia sunt judecați „pur și simplu din cauza luptei lor de ani de zile pentru drepturile, demnitatea și libertatea oamenilor din Belarus”.
„Regimul de la Minsk luptă împotriva societății civile prin violență și încarcerare”, a declarat Baerbock, adăugând că „acest lucru este o rușine zilnică la fel de mare ca și sprijinul lui Lukașenko pentru războiul lui Putin (în Ucraina)”.
Baerbock a îndemnat Belarusul să pună capăt persecuției politice și a cerut eliberarea tuturor celor peste 1.400 de prizonieri politici.
Bialiatski, un activist pro-democrație, a documentat încălcările drepturilor omului în Belarus încă din anii 1980. El a fondat organizația Viasna, sau Primăvara, în 1996, după un referendum care a consolidat puterile autoritare ale președintelui și aliat apropiat al Rusiei, președintele Alexander Lukașenko.
Activistul a fost arestat în 2020, pe fondul protestelor de amploare împotriva regimului lui Lukașenko.
Bialiatski a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, alături de grupuri pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina.
Noii laureați au fost recompensați pentru „un efort remarcabil de documentare a crimelor de război, a încălcărilor drepturilor omului și a abuzurilor de putere” în țările lor respective. „Ei au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat atunci Comitetul Nobel norvegian.
Politicianul belarus de opoziție Sviatlana Tsikhanouskaya l-a felicitat pe Bialiatski. „Premiul este o recunoaștere importantă pentru toți bielorușii care luptă pentru libertate și democrație”, a scris ea într-un tweet în urmă cu trei ani. „Toți prizonierii politici trebuie să fie eliberați fără întârziere”.