02 mart. 2023 | 11:20

Laura Codruța Kovesi, pe urmele celor care subminează sancțiunile împotriva Rusiei

ULTIMA ORĂ
Laura Codruța Kovesi, pe urmele celor care subminează sancțiunile împotriva Rusiei

Procurorul-șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, investighează deja fraudele care i-ar fi costat pe contribuabilii europeni 14 miliarde de euro – iar acum vrea să-i urmărească pe contrabandiștii care subminează sancțiunile împotriva Rusiei, scrie Euractiv.

Kovesi îi urmărește pe cei care ajută Rusia să scape de sancțiunile occidentale

EPPO este însărcinat cu investigarea oricărei infracțiuni care se consideră că a costat bani Uniunii Europene, ceea ce înseamnă adesea urmărirea bandelor criminale internaționale și a operațiunilor transfrontaliere sofisticate de fraudă transfrontalieră în materie de TVA, mai scrie publicația.

Agenția de știri AFP a vizitat-o miercuri pe Kovesi la biroul său din Luxemburg, unde aceasta sărbătorea Mărțișorul, în timp ce revizuia al doilea raport anual de 100 de pagini al EPPO.

Cifrele sunt impresionante: Cei 114 procurori ai biroului au 1.117 investigații active și au înghețat fonduri suspecte în valoare de 359 milioane de euro (383 milioane de dolari), de peste șapte ori mai mult decât bugetul organizației.

„UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice pentru a pedepsi Moscova pentru invazia de un an a Ucrainei, iar campioana anti-fraudă, în vârstă de 49 de ani, vrea să urmărească bandele care eludează măsurile pentru a aproviziona mașina de război a Rusiei”, scrie publicația Euractiv.

„Acesta este un lucru pe care Comisia ne-a cerut deja – dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiți să o facem'”, a declarat ea pentru AFP.

„Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre… Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”.

Kovesi a venit la noua autoritate judiciară europeană din România, unde a fost cel mai tânăr procuror general al țării și prima femeie care a deținut această funcție. Ea a fost apoi procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Operațiunea Admiral

Publicația scrie și despre dosarele care i-au adus dușmani lui Koveși. Investigațiile sale au deranjat membri ai Executivului român și a aceasta fost demisă înainte de a fi recrutată pentru a conduce eforturile de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene.

Noua sa funcție, spune ea, este lipsită de interferențe politice, iar echipele sale de specialiști au posibilitatea de a continua urmărirea penală în întreaga Europă împotriva unor bande care au învățat să ignore frontierele deschise ale Europei cu mult înainte ca autoritățile să o facă.

Acest lucru a dus la succese notabile, cum ar fi Operațiunea Admiral, o investigație care a destructurat o rețea responsabilă de fraude de 2,2 miliarde de euro în domeniul TVA.

Operațiunea a început cu o operațiune de mică amploare, autoritățile fiscale portugheze solicitând ajutor pentru investigarea unei mici firme care vindea telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice. În cele din urmă, specialiștii Parchetului European au descoperit o rețea de fraudă în materie de TVA cu avanposturi în toate cele 27 de state membre.

Problema corupției în țările din Balcanii de Vest

În unele capitale ale UE există tendința de a vedea utilizarea abuzivă a fondurilor UE ca pe un fenomen estic, cu membri mai noi, precum Bulgaria și România, care se luptă să controleze corupția, iar Polonia și Ungaria se opun supremației legislației UE.

Acest lucru a alimentat opoziția față de cererile de aderare la UE ale țărilor din Balcanii de Vest, care sunt de mult timp blocate, și față de ideea de a accelera aderarea Ucrainei la blocul comunitar odată ce războiul cu Rusia se va încheia.

Însă Kovesi a respins ideea că statele din est sunt mai corupte, menționând investigațiile pe scară largă privind escrocheriile în materie de TVA aflate în curs de desfășurare în Germania și Italia și afirmând că ea și echipele sale au vizitat deja Kievul și că sunt gata să ajute Ucraina să realizeze reforme pentru a combate corupția.

„Ei bine, am auzit în unele state membre că trebuie să fii „patriot” – și dacă furi banii naționali este o problemă, dar dacă furi banii UE nu este o problemă, pentru că ești patriot”, a declarat Kovesi pentru AFP.

„Aceasta este o mentalitate greșită, pentru că, în cele din urmă, banii voștri, banii noștri, sunt pentru toți cetățenii europeni. Și trebuie să protejați toți banii pentru toți cetățenii europeni”, a spus fosta șefă DNA.