11 iul. 2023 | 14:54

Klaus Iohannis, la summitul NATO. Ce va obține România. ”Măsuri foarte importante”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, la summitul NATO. Ce va obține România. ”Măsuri foarte importante”

Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Vilnius. Șeful statului a făcut declarații despre ce va obține România în următoarea perioadă în domeniul apărării, în contextul în care războiul din Ucraina continuă de mai bine de mai bine de un an.

Iohannis, despre ce va obține România

Klaus Iohannis a declarat că România va obține o atenție crescută pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Republica Moldova care este ”foarte vulnerabilă”. Președintele a adăugat că așteaptă cu interes momentul în care Ucraina va fi admisă în Alianța Atlanticului de Nord.

”România va obţine o consolidare a flancului estic, România va obţine plan regional pentru zona Mării Negre şi România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staţionată sub formă de Battle Grup – Grup de luptă.

Deci măsuri foarte importante şi cred că România va obţine încă mai mult – o atenţie sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Moldova care este foarte vulnerabilă, nemaivorbind de situaţia Ucrainei pentru care suntem uniţi să o ajutăm şi aşteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina va deveni aliat”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis, despre baza de pregătire în România pentru piloţii NATO pe avioane F-16

De asemenea, șeful statului a declarat la summitul NATO că există planuri pentru o bază de pregătire în România pentru piloţii alianței pe avioanele F-16. Însă, Iohannis a adăugat că nu poate preciza încă unde se va afla această bază de antrenament.

”Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenţie, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziţii, înzestrarea, achiziţia de armanent, de dotări, se face de către fiecare naţiune şi noi ne ocupăm de această chestiune, de aceea am alocat bani mulţi, 2,5% din PIB pentru Apărare.

Este pe de altă parte important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situaţia ci şi pregătirea militarilor, antrenamentele speciale.

Există planuri pentru această bază, există aliaţi interesaţi şi sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiţi să spunem unde va fi această bază, cred că vă daţi seama din ce motive, dar este un proiect bun şi pentru România şi pentru naţiunile din regiune care vor avea astfel posibilitatea să îşi pregătească piloţii”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai menționat că începând din acest an investițiile în apărare au trecut la 2,5% din PIB şi că este posibil să crească în următorii ani.