Joe Biden, declarație fermă despre aderarea Ucrainei la NATO. „Cred că trebuie să stabilim o cale rațională”
Joe Biden a declarat că Ucraina nu poate adera deocamdată la NATO. Președintele american a explicat că abia după ce războiul se va încheia Alianța Atlanticului de Nord va lua în considerare acest scenariu.
Joe Biden, despre motivele pentru care Ucraina nu poate adera la NATO
Joe Biden a spus că momentan nu există unanimitate în cadrul NATO cu privire la primirea Ucrainei în alianță, în contextul în care războiul continuă încă.
”Dacă s-ar întâmpla acest lucru (aderarea la NATO a Ucrainei aflate în război, n.r.), atunci am fi hotărâți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu care este în alianță. Este un angajament pe care l-am luat cu toții, indiferent de situație. Am fi în război cu Rusia.
Cred că este prematur să solicităm un vot acum, pentru că există alte condiții ce trebuie să fie îndeplinite, inclusiv democratizarea”, a explicat Joe Biden în cadrul unui interviu acordat CNN.
Pe de altă parte, Joe Biden a spus că deși discuția despre aderarea iminentă a Ucrainei la NATO este prematură, Statele Unite ale Americii și aliații săi din NATO vor continua să îi ofere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și forțelor sale securitatea și armamentul de care au nevoie pentru a încerca să pună capăt invaziei ruse.
Premieră în ajutorul SUA pentru Ucraina
Aceste declarații ale președintelui Joe Biden vin după ce, vineri, Casa Albă a anunțat că Statele Unite ale Americii vor trimite pentru prima dată Ucrainei muniții cu dispersie – un pas făcut pentru a ajuta la consolidarea muniției Kievului în contextul în care acesta organizează o contraofensivă împotriva Rusiei.
Joe Biden a declarat în cadrul aceluiași interviu că a fost o decizie dificilă să îi ofere Ucrainei muniția controversată, dar că este convins că aceasta este necesară deoarece Kievul a rămas fără muniție.
Biden a făcut aceste declarații înaintea summitului NATO programat în Lituania pe 11 și 12 iulie. Acest eveniment va avea loc și în contextul în care Suedia încearcă să se alăture alianței, un demers în care s-a confruntat cu rezistența Turciei și a Ungariei.
Președintele american a spus că este optimist că Suedia va fi în cele din urmă admisă în NATO, menționând că țara ce opune principala rezistență, Turcia, caută să își modernizeze flota F-16, alături de Grecia, care a votat pentru admiterea Suediei.