14 iul. 2023 | 16:45

Joburile care vor fi ”îngropate” de inteligența artificială: câți oameni vor rămâne fără loc de muncă, vor fi nevoiți să se reprofileze

ACTUALITATE
Joburile care vor fi ”îngropate” de inteligența artificială: câți oameni vor rămâne fără loc de muncă, vor fi nevoiți să se reprofileze

Inteligența artificială tinde să preia, încet, încet, anumite joburi făcute până acum de oameni. Deja există programe bazate pe AI, precum ChatGPT, care pot scrie articole, cărți, pot face ilustrație grafică și chiar compune muzică. Într-o declarație făcută, marți, de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se arată câte locuri de muncă sunt periclitate de AI.

Joburile care vor fi ”îngropate” de inteligența artificială

Inteligența artificială nu mai este un teritoriu strict științific, ci devine, tot mai mult, o componentă a societății umane, cu implicații socio-profesionale importante.

Una dintre marile îngrijorări actuale este că AI va prelua o bună parte dintre joburile făcute, la ora actuală, de oameni, aceștia rămânând pe dinafară.

De exemplu, Goldman Sachs, a doua cea mai mare bancă de investiții din lume, a prezis că inteligenta artificială poate automatiza trei sute de milioane de locuri de muncă.

Ca să ne imaginăm mai bine amploarea acestui număr, să luăm în considerare simplul fapt că, potrivit calculelor populației Biroului de Recensământ al SUA, există aproximativ 334 de milioane de oameni care trăiesc astăzi în America.

De asemenea, Rest of World a raportat, de curând, că ilustratorii chinezi de jocuri video sunt deja scoși din muncă de către omologii lor digitali, iar publicația germană Bild a anunțat înlocuirea 200 de reporteri umani cu „ziariști” AI. În acest context a venit raportul difuzat, marți, de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform acestuia, mai mult de un sfert dintre locurile de muncă din OCDE se bazează pe competenţe care ar putea fi automatizate cu uşurinţă în viitoarea revoluţie a inteligenţei artificiale, iar lucrătorii se tem că ar putea să-şi piardă locurile de muncă din cauza AI, a transmis Reuters. citat de news.ro.

Joburile care vor fi ”îngropate” de inteligența artificială: câți oameni vor rămâne fără loc de muncă, vor fi nevoiți să se reprofileze

Una dintre marile temeri ale viitorului este că inteligența artificială va prelua tot mai multe joburi făcute, la ora actuală, de oameni

Câți oameni vor rămâne fără loc de muncă, vor fi nevoiți să se reprofileze

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un bloc de 38 de membri, care cuprinde în mare parte naţiuni bogate, dar şi unele economii emergente precum Mexic şi Estonia.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forţa de muncă din ţările OCDE, ţările din Europa de Est fiind cele mai expuse, a declarat organizaţia cu sediul la Paris, în raportul Outlook 2023 privind ocuparea forţei de muncă.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care folosesc mai mult de 25 din cele 100 de abilităţi şi abilităţi pe care experţii AI le consideră că pot fi automatizate cu uşurinţă.

Între timp, trei din cinci lucrători se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj de anul trecut.

Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din sectorul de producţie şi finanţare din şapte ţări OCDE, dar este important de menționat că el a fost făcut înainte de apariţia explozivă a inteligenţei artificiale generative, precum ChatGPT, ce a fost lansat în noiembrie 2022.

În ciuda temerilor legate de apariţia AI, două treimi dintre lucrătorii care lucrează deja cu aceasta au spus că automatizarea le-a făcut locurile de muncă mai puţin periculoase sau plictisitoare.

„Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii şi dacă beneficiile vor depăşi riscurile, va depinde de acţiunile politice pe care le întreprindem”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă.

„Guvernele trebuie să ajute lucrătorii să se pregătească pentru schimbări şi să beneficieze de oportunităţile pe care AI le va aduce”, a continuat el.

Salariile minime şi negocierile colective ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe care inteligența artificială ar putea-o exercita asupra salariilor, în timp ce guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să se asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromise, a mai precizat raportul OCDE.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele