Îți place să te trezești dis-de-dimineață? Ce spune asta despre tine, conform oamenilor de știință
Conform unor cercetări noi, dacă îți place să te trezești dis de dimineață, s-ar putea ca „străbunicul” tău să fie un om de Neanderthal.
Oamenii de știință, dornici să afle adevărul
„Analizând fragmentele de ADN neanderthalian rămase în genomurile umane moderne, am descoperit o tendință remarcabilă”, a declarat John Capra, profesor asociat în epidemiologie și biostatistică la University of California, San Francisco, și autorul principal al noului studiu, într-o declarație.
Înainte ca toți cei care se trezesc târziu să înceapă să se bucure, trebuie făcută o precizare: aceasta nu este un semn că strămoșii noștri timpurii ar fi fost îmai puțin evoluați – este, de fapt, un avantaj evolutiv, susțin oamenii de știință.
„În momentul în care oamenii s-au dezvoltat în Africa tropicală, durata zilei era în medie de 12 ore. Dar cu cât te îndepărtezi mai mult spre nord, zilele devin tot mai scurte iarna, hrana mai puțină, așa că are sens să începi să aduni hrană imediat ce apare lumina zilei”, a mai spus cercetătorul.
Atunci când oamenii moderni au început să plece din Africa, acum aproximativ 70.000 de ani, Europa și Asia erau deja locuite de Neanderthalienii și Denisovanii.
A fost suficient timp pentru ca specia să dezvolte unele trăsături genetice, cum ar fi rezistență crescută la anumite boli. nordice.
Odată cu apariția homo sapiens, strămoșii neanderthalieni au transmis acele gene descendenților lor și, în timp ce multe dintre variantele lor genetice arhaice au fost eliminate în timpul generațiilor, unele au rămas.
Sunt, sau nu, oamenii matinali descendenții direcți ai oamenilor de Neanderthal?
Un factor de mediu care este deja cunoscut că produce adaptări evolutive într-o gamă largă de specii este modelul și nivelul de expunere la lumină disponibilă.
Desigur, doar faptul că ești o persoană matinală nu este dovada că ești în mod particular neanderthalian, genele izolate de echipă sunt doar o mică parte din ceea ce decide când ne trezim.
Totuși, descoperirea merită să fie explorată în continuare, spune Capra, precum și extinderea metodelor lor pentru a investiga alte trăsături arhaice.
„Prin combinarea ADN-ului antic, a studiilor genetice la scară largă în oamenii moderni și a inteligenței artificiale, am descoperit diferențe genetice semnificative în sistemele circadiene ale neanderthalienilor și oamenilor modern”, a mai spus, de asemenea, cercetătorul John Capra.