Italienii cred că incendiile devastatoare de vegetație sunt cauzate de oameni
Incendiile de vegetație au făcut ravagii în unele zone din sudul Italiei în ultima vreme, forțând mii de oameni să fugă. Multe dintre ele sunt puse pe seama piromanilor. Sindicatul agricol Coldiretti sugerează că până la 60% din incendiile de vegetație sunt provocate de om. Dar de ce ar provoca cineva un incendiu mortal?
Scandal pe incendiile din sudul italiei
Localnicii din Calabria au declarat pentru BBC că toată lumea, de la fermieri neîndemânatici până la vecini certăreți, este de vină pentru incendii.
Căldura severă și seceta, agravate de schimbările climatice, nu fac decât să înrăutățească situația.
În această parte a Italiei, incendiile de vegetație fac mai mult decât să forțeze evacuări și să transforme pământul în cenușă – ele distrug istoria și ecologia pământului.
În ultimii doi ani, incendiile au avariat o biserică din secolul al XIII-lea în Sicilia și au ars mai mulți măslini centenari în Puglia.
În mod tragic, la începutul acestei săptămâni, unul dintre cei mai vechi muzicieni populari din Calabria, Diego Aquilino, în vârstă de 98 de ani, a murit în patul său când flăcările i-au cuprins casa, scrie BBC.
Președintele Calabriei, Roberto Occhiuto, a mers chiar mai departe decât Coldiretti și a estimat că incendiile provocate în regiunea sa se află la originea a 80% din incendiile de vegetație.
„Anul trecut, în Calabria, am prins 22 de piromani, iar anul acesta, de asemenea, găsim mai mulți”, a declarat Occhiuto.
El și autoritățile regionale țin să sublinieze că pun în aplicare sisteme pentru a descuraja astfel de comportamente – inclusiv drone care scanează teritoriul în căutarea piromanilor.
Legislație la nivel național pentru combaterea incendiilor provocate de om
Există, de asemenea, o legislație la nivel național pentru combaterea incendiilor provocate. În anul 2000, Italia a introdus o legislație care interzice oricărei persoane să construiască proprietăți pe terenuri recent incendiate, pentru a combate piromanii care caută să cumpere terenuri incendiate la prețuri mici.
Cu toate acestea, unele incendii provocate de om nu sunt neapărat rezultatul unor intenții criminale.
„Avem imagini, de exemplu, cu fermieri care aprind cu stângăcie incendii în încercarea de a curăța buruienile”, a declarat Occhiuto. Dar el a recunoscut că dronele au arătat, de asemenea, imagini cu „echipe organizate de piromani”.
Fiecare locuitor cu care BBC a vorbit în Calabria pare să aibă o idee despre ce se află în spatele incendiilor intenționate.
Unii suspectează că pompierii declanșează incendiile pentru a forța autoritățile locale să acorde atenție situației lor și să crească finanțarea. Alții sugerează că tensiunile dintre vecinii din mediul rural sunt un factor cheie. Alții dau vina pe ciobanii care vor să transforme pădurile în pășuni.
Și mai mulți sunt convinși că în spatele celor mai multe incendii se află piromani care vor să declanșeze haosul.
În Calabria, dovezile fumurii incendiilor provocate sunt peste tot – acum o caracteristică permanentă a unui peisaj cândva uimitor.