01 mai 2023 | 12:01

Istoria micilor. Cum a luat naștere simbolul zilei de 1 Mai

ULTIMA ORĂ
Istoria micilor. Cum a luat naștere simbolul zilei de 1 Mai

Micii sunt consumați pe scară largă în România și sunt simbolul zilei de 1 Mai. Dar care e originea acestui preparat? Numele său vine, evident, de la dimensiunile sale mici și, probabil, de la faptul că a fost considerat la început un fel de cârnat mic.

De unde vin micii și care este originea lor

Mulți călători și jurnaliști din secolul al XIX-lea care descriau atmosfera din tavernele și terasele din Bucureștiul de atunci menționau existența unui vechi deliciu, așa numiții „mici cârnați”. O altă ipoteză este aceea că micii au fost numiți astfel de un jurnalist de renume în acele vremuri.

Dar ce sunt acești mici care au reușit atât de repede să cucerească România? De unde au apărut și ce i-a făcut atât de populari? Un astfel de curs legendar are, evident, o istorie impresionantă.

Cea mai cunoscută poveste despre originea micilor, din păcate nesusținută de prea multe dovezi, este legată de o tavernă situată pe strada Covaci nr. 3, în inima istorică a Bucureștiului, ținută în anul 1800 de un anume Iordache Ionescu. Taverna a căpătat popularitate printre jurnaliști, scriitori și alte personalități care se bucurau de porțiile generoase și de vinul servit de unchiul Iordache.

Legenda spune că, într-o seară, cu cârciuma plină de clienți, unchiul Iordache a rămas fără intestine pentru cârnați. Pentru a împiedica alterarea cărnii și pentru a evita clienții nemulțumiți, a adăugat mai multe condimente și a prăjit carnea pe grătar. Așa au fost inventați, potrivit legendei, micii.

O altă poveste, de data aceasta dovedită istoric, oferă o altă explicație pentru originea acestui gustos preparat românesc. Nu departe de strada Covaci se află „Caru’ cu bere”, un restaurant la care orice turist care ajunge în București trebuie să meargă.

Mici sunt în mod clar orientali, dar datorită istoriei lungi și complicate a României cu Imperiul Otoman – care a influențat puternic bucătăria locală – această gustare stradală a căpătat propriile sale arome de-a lungul anilor, pentru a fi distinct și exclusiv românească.

Românii consumă milioane de mici

Micii sunt preferații românilor, fapt dovedit de statisticile furnizate de Federația ProAgro. Acestea arată că românii mănâncă anual 440 de milioane de mici. În mica vacanță de 1 Mai, când în România se sărbătorește Ziua Muncii, mici este cel mai îndrăgit aliment, iar românii mănâncă aproximativ 30 de milioane.

Mici sunt o combinație de două tipuri de carne, de obicei de vită și porc. Carnea este amestecată cu mirodenii, se frige la grătar timp de câteva minute și se servește fierbinte alături de o pâine proaspătă și muștar.

Deși originea micilor este învăluită în mister, cea mai răspândită poveste datează din jurul anului 1900 și spune povestea unui mic restaurant din zona Lipscani din București, unde bucătarul, cunoscut sub numele de gratargiu , a rămas într-o zi fără intestine de cârnați. Decât să dezamăgească coada de oameni care așteptau cârnații la grătar, a decis să riște și a rulat carnea tocată în acum binecunoscutul mic.

A devenit un fel de mâncare super popular și acum este îndrăgit și consumt pe scară largă în România.