Ipoteza că SarsCov2 s-a scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă. Un om de știință de top contrazice guvernul chinez
Posibilitatea ca virusul SarsCov2 să se fi scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă, a declarat pentru BBC News un fost om de știință de top din guvernul chinez. În calitate de șef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a depista originile acesteia.
Un om de știință contrazice guvernul chinez
Guvernul chinez respinge orice sugestie că boala ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan. Dar profesorul Gao este mai puțin direct.
Într-un interviu pentru un podcast BBC, profesorul Gao spune: „Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic”.
Virolog și imunolog de renume mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.
Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerilor din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuat un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).
„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.
L-am rugat să clarifice dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV – unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile. „Da”, a răspuns el, „acel laborator a fost verificat de experți în domeniu”.
Nu se știe rezultatul investigațiilor oficiale
Este prima recunoaștere de acest fel că a avut loc un fel de investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a „auzit” că laboratorul a primit un certificat de sănătate.
„Cred că concluzia lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere”.
Încă de la început au existat două posibilități principale.
Una este că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulți oameni de știință spun că dovezile sugerează că acesta este cel mai probabil scenariu.
Dar alți oameni de știință spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude principala posibilitate alternativă – că virusul a infectat o persoană implicată în cercetări care au fost concepute pentru a înțelege mai bine amenințarea reprezentată de virușii care apar din natură.
Aceste două alternative se află acum în centrul unei dispute geopolitice, a unei mase de teorii ale conspirației și a uneia dintre cele mai politizate și toxice dezbateri științifice din zilele noastre.