Iohannis îl atacă pe Putin. Anunțul momentului despre război și Republica Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, joi, o serie de declarații de la Bruxelles, unde se află pentru reuniunea Consiliului European și Summitul Euro în format extins. Liderul de la Cotroceni a precizat că Rusia nu poate face absolut ce vrea pe glob și că este inadmisibil să lăsăm Republica Moldova pradă unor dezinformări și atacuri hibride.
Klaus Iohannis, declarații despre războiul din Ucraina și Republica Moldova
„Noi am reușit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. O să primească un ajutor suplimentar, consistent, acest lucru credem că e important. E inadmisibil să o lăsăm pradă unor dezinformări, atacuri hibride, amenințări verbale din partea Rusiei”, a subliniat Klaus Iohannis.
De asemenea, liderul de la Cotroceni a explicat că „trebuie să fim uniți de partea Ucrainei și să o ajutăm cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziție puternică. Noi putem să ajutăm foarte mult. Peste jumătate din exportul cerealelor ucrainene a fost realizat cu ajutorul nostru”.
De ce România sprijină Kievul
În timpul conferinței de presă, președintele Iohannis a explicat de ce țara noastră sprijină Ucraina invadată de ruși: „România este un stat construit pe valori și principii. Noi sprijinim Ucraina. Fiindcă așa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, Rusia a atacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Asta nu se poate. Și nu poate fi acceptat”.
„Toată arhitectura internațională va dispărea”
În continuare, șeful de stat român a transmis că „orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. Este foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace. Cu toții ne dorim pace. Însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea. Și va dispărea pentru că atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar”.
La Summitul Euro în format extins vor fi discutate situaţia economică din UE şi coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene. Liderii din blocul comunitar vor mai aborda avansarea Uniunii pieţelor de capital, precum şi finalizarea Uniunii Bancare.