24 mart. 2023 | 12:35

Invenții romane istorice care au modelat lumea modernă

ACTUALITATE
Invenții romane istorice care au modelat lumea modernă

Aceste invenții romane au schimbat lumea, cu mii de ani în urmă.

Poate că Imperiul Roman a căzut cu secole în urmă, dar influența sa asupra societății moderne se resimte și astăzi. De la drumuri și apeducte la beton și încălzire centrală, vechii romani au fost responsabili pentru multe invenții care au rezistat timpului și continuă să modeleze lumea noastră.

Imperiul Roman este considerat una dintre cele mai influente civilizații. Aceste inovații au făcut viața mai ușoară oamenilor din Roma Antică și au pus bazele pentru multe dintre tehnologiile pe care le considerăm de la sine înțelese astăzi.

Numerele romane sunt folosite și astăzi

Cifrele romane au apărut în Roma Antică, dar au supraviețuit pentru unele utilizări după sfârșitul Imperiului Roman. În sistemul numeric sunt folosite șapte simboluri fundamentale din alfabetul latin: I, V, X, L, C, D și M, reprezentând 1, 5, 10, 50, 100, 500 și, respectiv, 1000.

Între 900 și 800 î.Hr., au început să apară primele aplicații ale simbolurilor. Necesitatea unui sistem universal de numărare, crucial pentru comerț și comunicare, a dat naștere acestor numere acum nemuritoare.

Ziarul este (un fel de) invenție romană

Deși romanii nu pot fi creditați cu crearea unui sistem modern de ziare cotidiene, ei aveau ceva similar. Adesea au inscripționat știrile de actualitate pe papirusuri sau plăci de ceară, care erau așezate în spații publice.

Această publicație a fost numită Acta Diurna sau „acte zilnice” și a apărut încă din anul 131 î.Hr. Această invenție romană a avut același scop ca și ziarele moderne, oferind cetățenilor romani informații despre victoriile militare, nașterile și decesele și chiar despre poveștile de interes uman.

Le poți mulțumi romanilor pentru salubritatea oficializată

O altă invenție critică romană, salubritatea, este fundamentală astăzi. Romanii erau foarte cunoscători când era vorba de inginerie civilă. Dar talentul lor nu s-a limitat la construirea de structuri mari, cum ar fi Colesseum sau drumuri. Deși poate părea mai puțin impresionant din punct de vedere vizual, sistemele lor de canalizare și instalații sanitare evidențiază excelența inginerească.

Acestea constau dintr-un amestec de zidărie, beton timpuriu și, în anumite circumstanțe, conducte de plumb.

Romanii își iubeau arcadele

În timp ce romanii nu au fost cei care au inventat arcul, ei au dezvoltat arcul architectural, pentru a le permite să construiască poduri, clădiri mari și apeducte mai bune.

Arcadele direcționează presiunea în jos și în exterior, creând un pasaj solid sub ele care poate susține structuri grele. Acesta se numește efort de compresiune, deoarece forma comprimă presiunea greutății. Acest lucru le-a permis constructorilor antici să facă clădiri mai mari, mai complexe, care ar putea ocupa mai mult spațiu și oameni.

Hipocaustul a fost o mare inovație romană

Sistemul hipocaust a fost o încălzire prin pardoseală timpurie care a funcționat similar cu încălzirea centrală din zilele noastre. Aceste sisteme au distribuit căldura de la un foc subteran într-un spațiu de sub podea, ridicat de o serie de stâlpi de beton.