27 sept. 2023 | 10:55

Invenția medicală revoluționară care vine în ajutorul pacienților cu paralizie. Cum ar putea să schimbe totul

ACTUALITATE
Invenția medicală revoluționară care vine în ajutorul pacienților cu paralizie. Cum ar putea să schimbe totul

Sistemul de terapie de stimulare nervoasă ARC de la startup-ul Onward Medical a trecut recent de o altă etapă de dezvoltare, când compania a anunțat prima instalare cu succes a matricei de electrozi implantabili conduși de undele cerebrale pentru a restabili funcția și simțul brațelor pacientului.

Vestea vine la doar cinci luni după ce cercetătorii au implantat un sistem similar la un alt pacient pentru a-l ajuta să-și recapete capacitatea de a merge pe picioarele sale.

Sistemul ARC, revoluționar pentru medicină

Sistemul ARC utilizat diferă în funcție de problema medicală. ARC-EX este un stimulator extern, neinvaziv, care se află pe partea inferioară a spatelui pacientului și ajută la reglarea controlului vezicii urinare și a tensiunii arteriale, precum și la îmbunătățirea funcției și controlului membrelor.

Studiul asupra membrelor inferioare din luna mai a folosit EX împreună cu un controler BCI de la CEA-Clinatec pentru a crea o „punte digitală” care acoperă golul din coloana vertebrală a pacientului.

Ce este diferit

Studiul publicat miercuri a folosit în schimb ARC-IM, o versiune implantabilă a matricei de stimulatoare a companiei, care este instalată în apropierea măduvei spinării și este controlată prin componente portabile și un ceas inteligent.

Onward a folosit anterior sistemul IM pentru a le permite pacienților paralizați să stea în picioare și să meargă pe distanțe scurte fără asistență, pentru care a primit o desemnare FDA Breakthrough Device în 2020.

Medicii conduși de neurochirurgul Dr. Jocelyne Bloch, au implantat ARC-IM și Clinatec BCI unui pacient de 46 de ani care suferea de o leziune a coloanei vertebrale C4, la jumătatea lunii august.

Inteligența artificială, parte din proces

Cabinele subțiri ale BCI captează semnale electrice din creierul pacientului, convertesc acele semnale analogice în semnale digitale pe care mașinile le pot înțelege și apoi le transmit la un dispozitiv de calcul din apropiere, unde un sistem AI de învățare automată interpretează semnalele electrice ale pacientului și emite comenzi către matricea de stimulatoare implantată.

Pacientul se gândește la ceea ce vrea să facă și aceste două dispozitive lucrează pentru a traduce această intenție în mișcare controlată de computer.

Cât de bine se va traduce rămâne, totuși, deoarece pacientul cu paralizie va avea nevoie de timp pentru a învața și a se adapta la noul sistem.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele