05 ian. 2023 | 12:44

Invazia Rusiei a distrus economia Ucrainei. Cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani

ULTIMA ORĂ
Invazia Rusiei a distrus economia Ucrainei. Cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani

Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022 – cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani – din cauza războiului cu Rusia, a declarat joi ministrul Economiei, Iulia Șvyrydenko.

Economia Ucrainei a scăzut dramatic

Svyrydenko, care este și prim-viceprim-ministru, a spus într-o declarație că economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi de când a obținut independența față de Uniunea Sovietică în 1991, deși scăderea a fost mai mică decât se aștepta inițial.

„Succesele forțelor de apărare ale Ucrainei pe front, munca coordonată a guvernului și a întreprinderilor, spiritul de neclintit al populației și viteza de reconstrucție a unităților de infrastructură critică avariate, precum și sprijinul financiar sistemic din partea donatorilor internaționali ne-au permis să menținem frontul economic și să continuăm mișcarea noastră spre victorie”, a declarat Svyrydenko.

Ministerul Economiei a declarat că atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au continuat să pună presiune asupra activității de afaceri și a sentimentului.

PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4% în 2021.

Invazia Rusiei a făcut prăpăd în economia Ucrainei

Economia Ucrainei s-a contractat cu aproximativ 30% în primele trei trimestre din 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, în mare parte din cauza invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă Ministerul Economiei.

Vremea rea din septembrie, care a încetinit ritmul de recoltare, a jucat, de asemenea, un rol, la fel ca și întreruperile de aprovizionare de la centrala nucleară Zaporojie, a precizat ministerul într-un comunicat. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea instalației.

În septembrie, exporturile au crescut cu 23% față de august, ajungând la cel mai ridicat nivel de la începutul războiului, în februarie, ajutate de un acord negociat la nivel internațional care permite transportul de cereale din porturile din Marea Neagră.

„Situația de pe front s-a îmbunătățit în septembrie, dar inamicul a continuat să bombardeze teritoriul ucrainean, ceea ce a pus presiune asupra sentimentului de afaceri și a logisticii”, a declarat ministerul.

„Distrugerea în continuare a unităților de producție, a infrastructurii și a clădirilor rezidențiale”, precum și incertitudinea cu privire la cât va dura războiul, au împiedicat dezvoltarea și au amânat redresarea, a mai spus acesta, anul trecut.