Intrăm în recesiune? Criza economică, mai aproape decât vrem să credem
Apar tot mai multe previziuni economice negative legate de evoluția economiei românești, care ar fi la un pas de inflație.
Criza economică se pare că e doar după colț, dacă ținem cont de semnalele de alarmă trase de numeroși analiști, în ultima perioadă.
Ce se întâmplă în recesiune
Înainte de a discuta despre ce ne așteaptă în plan economic, e important să punctăm câteva elemente legate de noțiunea de recesiune și ce presupune aceasta, de fapt.
În linii mari, trebuie să reții că recesiunea e un fel de criză economică ceva mai mică, dar foarte serioasă.
Cel mai grav lucru într-o recesiune este, pe lângă faptul că economia încetinește, pericolul de a ne pierde locurile de muncă, mai ale dacă lucrăm în mediul privat și avem joburi dispensabile, fără o importanță deosebită, de care angajatorul se poate lipsi pentru a face economie.
Mediul privat se confruntă deja cu o presiune uriașă pe buget, din cauza crizei energetice și inflației, iar recesiunea ar acutiza această presiune. Reacțiile unor manageri ar putea fi de a disponibiliza personal, deși nu este o regulă bătută în cuie, depinde de strategia, de planurile și de potența financiară a fiecărei firme în parte.
Prin urmare, chiar dacă ai poate un salariu mare, riști să fii dat afara, deci iată cum te poate afecta recesiunea. Riști, de altfel, să te confrunți cu noi valuri de scumpiri, ceea ce-ți diminuează puterea de cumpărare, chiar dacă ai un câștig lunar consistent!
Vine recesiunea peste România?
De exemplu, cel mai recent avertisment vine de la experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), conform unui raport publicat miercuri.
Specialiștii sunt sceptici cu privire la evoluția economiei noastre naționale și au redus progonzele conturate anterior. Concret, aceștia se așteaptă ca România să înregistreze în 2023 o creștere a PIB-ului de doar 1,8%.
Economiștii mai cred că PIB-ul nostru ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor. Prin comparație, în raportul precedent, economiștii erau mult mai optimiști, anticipând o evoluție de 2,5% în 2023 și de 3,5% pentru anul viitor.
Acestea fiind spuse, nu putem spune concret că vine recesiunea, fiindcă nu avem două trimestre consecutive în care PIB-ul se contractă, însă e evident că suntem la limită și orice factor variabil care s-ar putea modifica în sens negativ riscă să ne arunce în gaura neagră a unei crize economice.
E posibilă o nouă criză globală?
Pe de altă parte, apar semnale legate și de o potențială recesiune globală. Conform unei analize a celor de la The Wall Street Journal, un semn și un factor favorizant al potențialei viitoare recesiuni e cauzat de comerțul internațional, care se confruntă cu o perioadă dificilă, pe fondul scăderii cererii, dar și al tensiunilor geopolitice. Astfel, în contextul problemelor dintre Rusia și Ucraina, apar mai multe restricţii în SUA şi Europa în ceea ce priveşte afacerile cu China.