23 mart. 2023 | 08:41

Inteligența artificială, utilă pentru oamenii de știință: cum ne-ar putea ajuta să găsim viață pe Marte

ACTUALITATE
Inteligența artificială, utilă pentru oamenii de știință: cum ne-ar putea ajuta să găsim viață pe Marte

Inteligența artificială și algoritmii de învățare automată ar putea da o mână de ajutor omului pentru a căuta și, eventual găsi, viață pe Marte.

O echipă internațională de cercetători, condusă de astrobiologul Kimberley Warren-Rhodes, de la Institutul SETI, a arătat că aceste instrumente pot identifica modele ascunse în date geografice, care ar putea indica prezența semnelor de viață pe planeta vecină. Toul cu ajutorul AI.

„Cadrul ne permite să combinăm puterea ecologiei statistice cu învățarea automată, pentru a descoperi și a prezice tiparele și regulile prin care natura supraviețuiește și se distribuie în cele mai dure peisaje de pe Pământ”, a explicat Warren-Rhodes.

„Sperăm ca și alte echipe de astrobiologie să ne urmeze abordarea pentru cartografierea altor medii locuibile și semnături biologice. Cu aceste modele, putem proiecta foi de parcurs și algoritmi personalizați pentru a ne ghida către locuri cu cea mai mare probabilitate de a avea viață”, s-a menționat, de asemenea.

Testele au fost realizate pe Pământ

În cazul în care nu știai, există un anumit loc pe Pământ care seamănă uimitor de bine cu câmpiile aride de pe Marte. Acesta este deșertul Atacama din Chile, unul dintre cele mai uscate locuri de pe planetă. Aici, echipa a întreprins o serie de teste, pentru a antrena inteligența artificială.

„Atât pentru imaginile aeriene, cât și pentru datele de la sol la scară centimetrică, modelul a demonstrat o capacitate de predicție ridicată pentru prezența materialelor geologice foarte probabil să conțină semnături biologice”, a adăugat informaticianul Freddie Kalaitzis, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

„Rezultatele s-au aliniat bine cu datele adevărului de la sol, distribuția biosemnăturilor fiind puternic asociată cu caracteristicile hidrologice”, au mai spus oamenii de știință.

Prin urmare, abordarea AI pare să aibă multiple beneficii. În mod evident, în timp s-ar putea să fim martorii unor noi descoperiri importante, ceea ce ar schimba absolut totul, în context.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele