07 iun. 2023 | 15:23

Inteligența artificială „ne va fura” pâinea de la gură: vom rămâne fără locuri de muncă, piața muncii va fi un haos

ACTUALITATE
Inteligența artificială

Mulți angajați se tem de faptul că dezvoltarea masivă a inteligenței artificiale și implementarea sa de către companii va genera concedieri în masă. Ei bine, temerile oamenilor par să fie justificate, dacă ținem cont de faptul că un astfel de avertisment tocmai a venit din partea unui înalt oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Se pare că nu suntem departe de momentul în care inteligența artificială va începe să ne creeze probleme legate de stabilitatea locurilor noastre de muncă. Înaltul demnitar al FMI spune, cât se poate de clar, că inteligența artificială poate genera un haos pe piața muncii.

Roboții ne vor înlocui la joburi. Piața muncii nu va mai fi niciodată așa cum o știm acum

Pentru a nu se ajunge la perturbări majore, acesta solicită autorităților competente să ia măsuri din timp, să se asigure că oamenii vor fi protejați din punct de vedere social, atunci când inteligența artificială va începe să facă ravagii printre joburile ocupate acum de oameni.

Este vorba despre avertismentul lansat de Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional. Oficialul, conștient de posibilele efecte negative ale dezvoltării în masă a inteligenței artificiale, e de părere că acum e momentul să se intervină cu legi și măsuri care să reglementeze situația, astfel încât numărul persoanelor afectate să fie cât mai mic, iar problemele acelora să își găsească rapid soluționare, pentru ca situația să nu se agraveze la nivel social.

“Este nevoie ca guvernele, instituţiile şi autorităţile să se mişte rapid pe toate fronturile, în privinţa reglementării, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea pentru probabile perturbări majore pe piaţa forţei de muncă”, a declarat Gopinath, într-un interviu acordat FT.

”În viitoarele săptămâni, vom prezenta un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru “O Europă pregătită pentru era digitală”, a ținut să precizeze Margrethe Vestager, oficial în cadrul Comisiei Europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele