09 mai 2023 | 08:25

Inteligența artificială ne pregătește de “marea concediere”: câți oameni rămân fără loc de muncă, înlocuiți de “roboți”

ACTUALITATE
Inteligența artificială ne pregătește de “marea concediere”: câți oameni rămân fără loc de muncă, înlocuiți de “roboți”

Mai mulți oameni s-au îngrijorat de posibilitatea ca locurile de muncă lor să devină precare în urma progreselor în inteligența artificială.

Dacă lucrezi pentru IBM, sau mai precis pentru divizia de resurse umane a IBM, nu este doar o hiperbolă. IBM plănuiește să blocheze angajarea acelor oameni buni la nimic și să îi înlocuiască cu alternative complet automatizate.

Într-un interviu cu Bloomberg, directorul executiv al IBM, Arvind Krishna, a vorbit despre planurile de a întrerupe angajarea pentru 7.800 de posturi cu intenția de a le înlocui în cele din urmă cu AI sau sisteme automate.

Krishna a explicat că oamenii care îndeplinesc sarcini de resurse umane, cum ar fi mișcările și serviciile angajaților, ar fi printre primii care vor trece la inteligența artificială. Cu toate acestea, rolurile care necesită control uman nu ar fi afectate timp de cel puțin un deceniu. Lucrările care necesită interacțiunea cu clienții și dezvoltarea de software vor dura mult mai mult înainte ca AI să le poată prelua.

Viitor incert

Ideea ca IA să înlocuiască oamenii a fost subiectul științifico-fantastic de zeci de ani, dar odată cu progresele recente ale tehnologiei AI, conduse de creșterea și gradul de conștientizare în masă a instrumentelor precum ChatGPT, este clar că acest tip de discuții vor deveni mai frecvente.

Fiind una dintre cele mai importante companii tehnologice din lume, IBM este evident în vârful lancei. Dacă ne îndreptăm către o revoluție AI, va începe cu companii precum IBM, sau Nvidia sau Intel.

Deși poate să nu fie atât de mare de îngrijorare pe cât pare. AI s-a strecurat în forța de muncă de zeci de ani. Automatizarea și robotica au preluat în mod constant sectoare, cândva domeniile oamenilor. Am reușit să supraviețuim, dar acesta este genul de subiect despre care ai putea scrie o teză.

Potrivit lui Krishna, în ciuda unor concedieri din ianuarie, IBM a adăugat aproximativ 7.000 de angajați noi în primul trimestru al anului 2023. IBM are în prezent aproximativ 260.000 de angajați, comparativ cu care 7.800 nu este cu adevărat un număr dramatic.