Inteligența artificială ne-ar putea scăpa de incendiile de vegetație. Cum poate da AI o mână de ajutor
Inteligența artificială și schimbările climatice reprezintă două moduri în care oamenii pot distruge viața așa cum o știm. Totuși, măcar una dintre acestea poate fi folosită în interesul nostru.
Departamentul pentru Silvicultură și Protecția împotriva incendiilor din California (Cal Fire) a dezvăluit un nou program care utilizează AI pentru a detecta incendiile de vegetație.
Cum funcționează tehnologia AI
Creat în parteneriat cu Universitatea din California San Diego, programul Alert California AI preia fluxuri de la 1.032 de camere rotative la 360 de grade și folosește AI pentru a „identifica anomaliile din fluxurile camerei”. Apoi informează serviciile de urgență și autoritățile.
Programul, lansat în iulie, a contracarat deja cel puțin un potențial incendiu, potrivit Reuters. Se pare că o cameră a înregistrat un incendiu care ardea la ora 3 dimineața, într-o pădure la est de San Diego.
AI a observat infernul și a alertat un căpitan de pompieri „care a chemat aproximativ 60 de pompieri, inclusiv șapte motoare, două buldozere, două cisterne de apă și două echipe de mână”. Cal Fire spune că flăcările au fost stinse în 45 de minute.
Site-ul web de tehnologie Alert California spune că folosește scanări LiDAR luate de la avioane și drone pentru a crea „informații tridimensionale la fel de precise despre suprafețele scanate”.
Ulterior, combină acest lucru cu trăsăturile fizice ale speciilor de copaci pentru a afla mai multe despre biomasa forestieră și conținutul de carbon din California. Cal Fire spune că modelul ML folosește petaocteți de date de la camere pentru a a face diferența între fum și alte particule din aer.
Sistemul a fost dezvoltat de inginerii UCSD folosind AI de la compania DigitalPath din California. Cal Fire a investit mai bine de 20 de milioane de dolari în program, în ultimii patru ani, și promite încă 3.516.000 de dolari în viitorul apropiat.
„Avem parte de o climă extremă chiar acum. Așa că le oferim datele, pentru că această problemă este mai mare decât noi toți”, a declarat pentru Reuters Neal Driscoll, profesor de geologie și geofizică la UCSD, care servește ca investigator principal al programului.