22 sept. 2023 | 13:55

Inteligența artificială „ne-a bătut” deja la creativitate. Ce spun oamenii de știință despre capacitățile artistice ale AI

ACTUALITATE
Inteligența artificială „ne-a bătut” deja la creativitate. Ce spun oamenii de știință despre capacitățile artistice ale AI

Inteligența artificială a obținut deja rezultate remarcabile în numeroase teste, fie că este vorba de jocuri de strategie, design web sau procesare de date, așa că putem spune că nu ne mai miră mare lucru, atunci când vine vorba despre AI.

Cu toate acestea, atunci când vorbim despre creativitate, oamenii păreau să fie în avantaj – ori cel puțin acesta a fost cazul până acum.

Cu toate acestea, un studiu realizat de Universitatea Stavanger din Norvegia a avut ca scop să evalueze nivelul de creativitate al chatbotilor cu inteligență artificială, iar rezultatele nu ne sunt deloc în avantaj, din câte se poate observa.

256 de volutari s-au „luat la trântă” cu inteligența artificială

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au recrutat 256 de voluntari și i-au pus față în față cu trei chatboti: ChatGPT3, ChatGPT4 și Copy.AI.

Participanții au fost întrebați despre diverse moduri de utilizare ale obiectelor obișnuite din viața de zi cu zi, precum o funie, o cutie, un pix sau o lumânare, în cadrul testului.

Atât participanților umani, cât și chatbotilor li s-au dat două instrucțiuni simple: să acorde prioritate calității în fața cantității și să răspundă în maxim 30 de secunde.

Răspunsurile au fost ulterior comparate, iar rezultatele i-au surprins pe cercetători, deoarece chatbotii au demonstrat o creativitate în medie mai mare decât cea a oamenilor.

Cu toate acestea, cele mai creative soluții au provenit totuși de la oameni, chiar dacă media se duce tot în favoarea inteligenței artificiale.

Cercetătorii susțin că, deși studiul lor arată potențialul inteligenței artificiale de a îmbunătăți creativitatea, acesta evidențiază, de asemenea, complexitatea gândirii umane care este cu mult superioară și va fi dificil de replicat sau depășit în totalitate de către inteligența artificială.

Totuși, având în vedere rapiditatea de evoluție a inteligenței artificiale, nu este exclus ca aceste concluzii să se schimbe, în viitor. Tot ce ne rămâne de făcut este să așteptăm și să observăm ce se va întâmpla.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele