Inteligența artificială îți poate citi gândurile: cum face asta, cât de bună a devenit
Probabil știai deja că inteligența artificială poate crea imagini pe baza solicitărilor de text. Oamenii de știință au dezvăluit o galerie de imagini pe care tehnologia le poate produce prin citirea activității creierului uman.
Noul algoritm, alimentat de inteligență artificială, a reconstruit aproximativ 1.000 de imagini, inclusiv un ursuleț și un avion, din aceste scanări ale creierului, cu o precizie de 80%.
Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au folosit modelul Stable Diffusion, inclus în DALL-E 2 de la OpenAI, care poate crea orice imagine pe baza intrărilor de text.
Echipa le-a arătat participanților seturi individuale de imagini și a colectat scanări de imagini de rezonanță magnetică funcțională, pe care AI le-a decodat apoi.
Oamenii de știință au alimentat activitatea creierului de la patru participanți la studiu. Software-ul a reconstruit apoi ceea ce a văzut în scanări.
„Arătăm că metoda noastră poate reconstrui imagini de înaltă rezoluție cu fidelitate semantică ridicată, din activitatea creierului uman”, a spus echipa, în studiul publicat în bioRxiv.
„Spre deosebire de studiile anterioare de reconstrucție a imaginii, metoda noastră nu necesită pregătire sau reglare fină a modelelor complexe de învățare profundă”, s-a menționat, de asemenea.
Inteligența artificială îți „extrage” informații din creier
Algoritmul extrage informații din părți ale creierului implicate în percepția imaginii, cum ar fi lobii occipital și temporal, conform lui Yu Takagi, care a condus cercetarea.
„Interpretăm cantitativ fiecare componentă dintr-o perspectivă neuroștiințifică prin maparea componentelor specifice în regiuni distincte ale creierului.
Prezentăm o interpretare obiectivă a modului în care procesul de conversie de text în imagine implementat de un model de difuzie latentă încorporează informația semantică exprimată de textul condiționat, menținând, în același timp, aspectul imaginii originale”, se mai arată în comunicat.
Participanților li s-a arătat o imagine, iar AI-ul a colectat activitatea creierului, pe care apoi a decodificat-o și a reconstruit imaginea.
Așadar, iată că filmele SF devin, pe zi ce trece, realitate. În consecință, pe viitor s-ar putea să fim puși în postură de a avea grijă ce gândim în imediata apropiere a vreunui device.