27 ian. 2023 | 09:25

Inteligența artificială devine din ce în ce mai puternică: omenirea ar putea fi în pericol

ACTUALITATE
Inteligența artificială devine din ce în ce mai puternică: omenirea ar putea fi în pericol

Rata cu care se îmbunătățește traducerea automată este folosită pentru a prezice când se va întâmpla singularitatea tehnologică.

Este clar că inteligența artificială se dezvoltă într-un ritm incredibil. În timp ce vorbim, algoritmii de pe tot globul scriu cod pentru a se îmbunătăți. Și, deși ne minunăm de ritmul inovației în învățarea automată astăzi, o singularitate tehnologică poate fi mai aproape decât am anticipat vreodată.

Aceasta este conform startup-ului de traduceri AI, Translated, care a studiat modul în care inteligența artificială abordează modelele lingvistice, pentru a prezice cât de repede ne îndreptăm către o singularitate tehnologică, prin Popular Mechanics.

Așa că suntem cu toții pe aceeași pagină, o singularitate tehnologică descrie momentul după care tehnologia va începe să se replice fără control. Este punctul în care scriitorii și oamenii de știință de știință deopotrivă concluzionează că rasa umană va deveni în esență învechită. În același mod în care orizontul de evenimente al unei găuri negre ascunde o singularitate în fizică, a fost notoriu de dificil de prezis când și unde ar putea apărea exactă singularitatea tehnologică sau chiar cum ar putea arăta.

Urmărirea evoluției AI în ultimul an a fost un rollercoaster, cu o mare teamă fiind concedierea lucrătorilor în nenumărate industrii. Când vine vorba de traducere, provocarea este imensă chiar și pentru cei mai buni algoritmi de învățare automată din jur.

Evoluție mult prea rapidă

Recunoscând acest fapt, Translated a început să urmărească și să măsoare rata cu care valoarea Time to Edit (TTE) a algoritmului lor de traducere s-a îmbunătățit pe o perioadă de opt ani. TTE este în esență timpul necesar unui editor uman pentru a repara traducerile AI. Comparând TTE-ul algoritmului său cu cel al traducerilor umane, compania a observat că decalajul se reduce încet, dar sigur.

Având în vedere această tendință, compania concluzionează că, deoarece AI-ul său este probabil să se potrivească cu nivelul unui traducător uman într-un deceniu, iar singularitatea tehnologică este probabil să urmeze.

„Toți înțelegem că ne apropiem de singularitate în AI”, spune CEO-ul Translated Marco Trombetti. „Pentru prima dată, am reușit să cuantificăm viteza cu care progresăm spre ea”.

Deși este adevărat că tehnologia modernă calcă pe un teritoriu serios, există mii de fațete ale unei singularități tehnologice care trebuie luate în considerare. Ca atare, este greu de spus dacă îmbunătățirile modelelor lingvistice pot prezice o trecere dincolo de orizontul evenimentelor AI.

Este o cu totul altă chestiune dacă abilitatea de a înțelege limbajul uman este un indicator al inteligenței – cunosc o mulțime de oameni care par să înțeleagă limbajul, dar altfel sunt lipsiți de orice alt semn de inteligență.