12 mai 2023 | 10:01

Inteligența artificială, arma perfectă pentru escrocherii: cât se câștigă dintr-o melodie falsă de-a lui Frank Ocean

ACTUALITATE
Inteligența artificială, arma perfectă pentru escrocherii: cât se câștigă dintr-o melodie falsă de-a lui Frank Ocean

Dacă ți se părea puțin ceea ce s-a întâmplat până acum, află că și mai multă muzică a fost generată de inteligență artificială, în ultima perioadă; și nu orice fel de muzică, ci acea „nișă” care imită un artist celebru, pretinzându-se despre aceasta că este reală.

O colecție de melodii false de-ale lui Frank Ocean s-au vândut luna trecută cu 13.000 de dolari pe un forum dedicat artistului câștigător al unui premiu unui Grammy, potrivit Vice.

Dacă povestea sună familiar, este, în esență, o reciclare a fiasco-ului ce i-a implicat pe Drake și The Weeknd, luna trecută.

De altfel, pe măsură ce AI evoluează, Google tocmai a dedicat o mare parte din discursul său la I/O 2023 acestui subiect.

De asemenea, AI a provocat dureri de cap inclusiv pentru Spotify, care recent a scos de pe platformă nu doar Fake Drake, ci și alte zeci de mii de alte piese generate de inteligența artificială, după ce a primit plângeri de la Universal Music.

Nouă melodii false cu vocea lui Frank Ocean

Escrocul, care a creat „aproximativ nouă” melodii cu vocea lui Ocean folosind „fragmente vocale de foarte înaltă calitate”.

Utilizatorul a postat un clip cu una dintre melodiile false pe un forum de muzică și susține că și-a convins rapid utilizatorii de autenticitatea sa.

„Instantaneu, am observat că toată lumea a început să creadă”, a spus utilizatorul mourningassasin. Faptul că Ocean nu a mai lansat un nou album din 2016 a ajutat, în context.

Escrocul susține că mai multe persoane și-au exprimat interesul, oferindu-se să „plătească bani buni pentru asta”. Se pare că utilizatorul a câștigat între 3.000 și 4.000 de dolari pentru fiecare melodie până la sfârșitul lunii aprilie.

Evident, ca urmare, a fost interzis pe forumul de muzică cu pricina, dar asta nu oprește fenomenul îngrijorător care se răspândește cât ai zice „inteligență artificială”.

„Această situație a afectat serios credibilitatea serverului nostru”, a spus proprietarul unui server Discord.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele