Ce au decis liderii militari din 50 de țări împotriva lui Putin. Soldat ucrainean: „Vom fi de neoprit”
Ţările aliate Ucrainei împotriva rușilor participă, vineri, la o reuniune în Germania, de la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că aşteaptă „decizii solide”, cum ar fi trimiterea de vehicule blindate grele, necesare pentru viitoarele bătălii cruciale pe front. Cu câteva ore înainte de ședința de la baza americană Ramstein, SUA, Marea Britanie, Suedia şi Danemarca au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Kiev.
Țările care sprijină Ucraina s-au întâlnit în Germania
Update 21 ianuarie, ora 11.16. Mai multe țări aliate au hotărât să-i antreneze pe ucraineni cum să folosească blindatele occidentale livrate. Deși germanii nu au decis dacă să trimită tancuri Leopard în Ucraina, alte state membre NATO, care au în dotare aceste blindate, vor instrui un prim lot de tanchiști ucraineni.
Polonia, Danemarca și Finlanda sunt gata să furnizeze Ucrainei propriile tancuri Leopard, dar Berlinul are drept de veto în această privință. Pe de altă parte, Marea Britanie a dat vești bune Kievului.
„Marea Britanie a fost prima tară care a anuntat ca trimite tancuri moderne Ucrainei. Si anume aceste 14 tancuri Challenger 2, dar si 30 de tunuri SA-90. Obiectivul este ca Ucraina să capete abilitatea nu doar de a se apăra, ci si de a lansa operațiuni pentru a împinge forțele ruse din țară pentru totdeauna”, a transmis jurnalista Deborah Haynes.
Soldații ucraineni așteaptă cu nerăbdare noile blindate, despre care afirmă că vor avea un impact puternic asupra rușilor: „Cred că rușii o s-o ia la fugă chiar înainte să începem să tragem. E o motivație puternică pentru infanterie atunci când au tancuri alături, moralul e foarte ridicat, se tem mai puțin. Cu tancuri Leopard și Challenger… când vom pleca la atac, vom fi de neoprit”.
Pentru moment, Polonia va antrena o brigadă ucraineană de tancuri până în luna martie, iar Finlanda a promis echipamente militare în valoare de peste 400 de milioane de dolari. Surpriza a venit de la Țările de Jos, olandezii afirmând că sunt dispuși să doneze avioane F-16 Ucrainei.
Update 20 ianuarie, ora 13.32. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut prin videoconferință la întrunirea de la Ramstein, în care a spus că Putin vrea să distrugă națiuni.
Războiul este despre „în ce lume vom trăi”, iar „Kremlinul trebuie să piardă”, a afirmat Zelenski. „Sunteți națiuni puternice. Vă încurajez să luați decizii care să dezarmeze răul Rusiei de orice putere”, s-a adresat liderului de la Kiev audienței. „Stă în puterea voastră să asigurați tunuri și avioane care să zdrobească teroarea. Stă în puterea voastră să obținem victoria”, a completat președintele Ucrainei.
Update 20 ianuarie, ora 13.26. La reuniunea de la baza americană Ramstein (Germania), secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că „nu este momentul să încetinim. E timpul să ne implicăm mai mult. Poporul ucrainean ne privește. Kremlinul ne privește. Istoria ne privește. Așa că nu renunțăm. Și nu ne vom slăbi determinarea de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii imeriale a Rusiei”.
Totodată, oficialul american a mai spus că este mândru de pachetul de ajutor militar anunțat de SUA, care, potrivit lui, asigură „chiar mai multe capacități de apărare antiaeriană”.
„Când Putin a lansat invazia neprovocată acum 11 luni, a crezut că Ucraina se va prăbuși pur și simplu și că lumea se va uita în altă parte. Dar Putin nu a ținut cont de curajul poporului ucrainean. Ucraina a inspirat întreaga lume, în timp ce Rusia rămâne fără muniție. A suferit înfrângeri mari. iar acum apelează la puținii parteneri care i-au rămas pentru a-și alimenta invazia tragică și inutilă. Până și Iranul sau Coreea de Nord nu recunosc că ajută Rusia. Comparați asta cu valul de sprijin pentru o Ucraină liberă și suverană care se află în această încăpere”, a punctat Austin.
Știrea inițială: Astfel, Washington va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, format din 59 de blindate Bradley (pe lângă cele 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise la începutul lunii ianuarie) şi 90 de blindate pentru transport de trupe Stryker. De asemenea, Statele Unite vor livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee.
Cu toate acestea, nouă tranşă americană de vehicule nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, despre care Pentagonul afirmă că nu este încă pregătit să le furnizeze Kievului din motive de mentenanţă.
Promisiuni de la Marea Britanie, Danemarca și Suedia
Marea Britanie a promis Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone, Danemarca, 19 tunuri Caesar de fabricație franceză, iar Suedia va furniza tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni.
Reuniunea de astăzi este a treia, de la începutul conflictului din Ucraina, în acest format numit „Ramstein”. Miniştrii Apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări se întâlnesc sub coordonarea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
„Ne pregătim pentru reuniunea de mâine (n.r. – vineri, 20 ianuarie), de la Ramstein. Aşteptăm un sprijin militar puternic din partea Statelor Unite”, a spus, joi seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Este nevoie de tancuri germane, tancuri finlandeze, tancuri daneze, tancuri franceze, adică Europa Occidentală trebuie să pună la dispoziţie tancuri mai moderne Ucrainei, pentru ca aceasta pur şi simplu să se poată apăra”, a punctat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
România participă la reuniunea de la Ramstein
Germania este presată de mai mulți vecini europeni să-și dea acordul pentru livrarea tancurilor Leopard în Ucraina. Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a transmis, joi, că răspunsul Berlinului va fi clar „în următoarele ore sau mâine (vineri) dimineaţă”. La reuniunea de la Ramstein va participa şi ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Demnitarul s-a arătat optimist că Occidentul va continua să ajute Ucraina.
„Anticipez o continuare a sprijinului internaţional pentru Ucraina şi acest lucru este considerat şi de mine, şi de către colegii mei din minister ca fiind o atitudine importantă nu doar pentru poporul ucrainean şi pentru întreaga comunitate internaţională. România a participat la toate aceste reuniuni. După Ramstein, săptămâna viitoare, eu voi merge pentru o întâlnire bilaterală cu noul ministru al Apărării din Germania, urmând ca, în săptămâna următoare întâlnirii mele, să mă deplasez probabil la Bruxelles, unde vom avea în alt format discuţii pe aceleaşi teme”, a anunțat Agel Tîlvăr.