15 iun. 2023 | 18:18

INSP, despre îngrijorările despre holeră de la malul Mării Negre: „E necesară o doză mare de bacterii ca să apară boala”. Calitatea apei, monitorizată zilnic

ULTIMA ORĂ
INSP, despre îngrijorările despre holeră de la malul Mării Negre: „E necesară o doză mare de bacterii ca să apară boala”. Calitatea apei, monitorizată zilnic

Distrugerea barajului de la Kahovka a stârnit multe probleme, inclusiv riscul crescut de holeră la malul Mării Negre. INSP a informat că începând de astăzi, 15 iunie, calitatea apei va fi monitorizată imp de 14 zile în județele Constanța și Tulcea.

INSP, declarații importante despre holeră

Institutul Național de Sănătate Publică a postat pe site informații despre holeră, spunând că este necesară o doză mare de bacterii ingerate pentru a provoca infecția la un adult sănătos. Bacteria este, de cele mai multe ori, distrusă de acidul lorhidric din stomac. De altfel, în România nu s-a mai înregistrat niciun caz de holeră în ultimii 30 de ani.

Conform INSP, în perioada 1 iunie – 30 octombrie s-a implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populații. „Unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric)”.

INSP va monitoriza calitatea calității apei de îmbăiere.

Monitorizarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.

Ținând cont de situația generată de ruperea barajului de la Nova Kahovka Ucraina, monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea.

Cum se ia holera

Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-urile DSP Constanța și Tulcea”, precizează INSP.

INSP spune că este necesară o doză mare de bacterii ingerate pentru a provoca infecția la un adult sănătos.

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric, ce se transmite pe cale fecală-orală.

Cel mai adesea, boala se răspândește prin apă contaminată.

Se poate lua holeră prin consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate, în țările unde există o circulație a acestei bacterii. Dar ca boala sa apară este nevoie de o doză mare de bacterii.

Totodată, boala se poate lua din cauza consumului de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic provenite din apele contaminate. Perioada de incubația este de la câteva ore până la 5 zile.