Insolvența persoanelor fizice: „portița” din legea firmelor care ți poate aplica și ție, ca simplu angajat
Știm cu toții faptul că firmele pot ajunge, în anumite condiții economice specifice și deloc optime, în stadiul de insolvență, reglementat de Codul fiscal. Doar că puțini români au habar de faptul că e posibil să fii declarat insolvent și-n calitate de persoană fizică.
Legislația fiscală prevede o serie de posibilități pentru românii care au probleme de ordin financiar pe care nu le mai pot gestiona singuri. Este posibil, după cum punctam anterior, să intri în insolvență, la fel ca o persoană juridică (adică o firmă).
Și tu poți să intri în insolvență, la fel ca o firmă
Despre insolvența persoanelor fizice nu s-a vorbit foarte mult în spațiul public, dat fiind faptul că vorbim despre o așa-zisă portiță din lege relativ nouă, însă dacă îți dorești să cunoști mai multe detalii, acum ai posibilitatea. Trebuie să știi că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va organiza, în municipiul Galaţi, conferinţa cu tema „Insolvența – cu un pas mai aproape de consumatori”.
Conferinţa se va desfăşura pe 29 septembrie 2023, la Hotel „Muller”, str. Morilor nr. 54, cu începere de la ora 11:00.
La ce te poți aștepta de la eveniment? Ei bine, în fața ta vor veni experți care-ți vor prezenta ce presupune exact această procedură și cum te poate ea ajuta. În general, merită să mergi dacă nu poți să te mai descurci cu banii, dacă ai datorii și te simți copleșit de situație.
Înainte de conferință, pentru a-ți hrăni curiozitatea și setea de informare, îți vom prezenta câteva aspecte importante ce merită reținute cu privire la insolvența persoanelor fizice:
Trebuie punctat, înainte de toate, faptul că Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice se aplică din 1 august 2017.
În continuare, reține că, potrivit definiției date de ANPC, insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente.
Dacă te regăsești într-o astfel de situație, e important să știi că poți apela și la ajutorul gratuit al ANPC, care se implică pentru cetățenii aflați într-o astfel de problemă, fără ca pe aceștia din urmă să-i coste ceva.
Poți consulta aici ghidul procedurii de insolvență al ANPC, pentru mai multe detalii.
„Există trei proceduri diferite de insolvență pe care persoanele fizice le pot accesa: prima, bazată pe un plan de rambursare a datoriilor, a doua presupune lichidarea de active, iar cea de-a treia este o procedură simplificată. Dintre acestea, doar prima este o procedură care nu implică instanța de judecată”, conform avocatnet.ro.