Informația momentului pentru pensionarii români: ce se întâmplă cu sistemul de pensii, când se majorează pensiile
Sistemul de pensii din România întâmpină o serie stufoasă de dificultăți în această perioadă, fiind interconectat cu un angajament al autorităților prin PNRR în fața Bruxelles-ului.
Efortul de la această oră din partea ministrului Muncii, în colaborare cu ministrul proiectelor europene, este de a elimina pragul de 9,4% din PIB asociat pensiilor românilor, prag care este trecut și în Planul Național de Redresare și Reziliență. În teorie, acesta este asumat de autorități, dar dacă se va respecta, pensionarii români nu vor mai avea parte de majorări prea curând sau vreodată.
Viitorul pensionarilor ține de Bruxelles
În cea mai recentă intervenție pe marginea eforturilor de negociere cu Bruxelles-ul, Marius Budăi a vorbit despre plafonul din PNRR și de ce speră că va putea fi eliminat.
„Trebuie să avem discuții cu Comisia Europeană, să închidem spre final de an și legea pensiilor, să vedem ce păstrăm din legea veche că noi am scris foarte clar în programul de guvernare că plecăm în analiză de la Legea 127.
Grija principală să fie rezolvarea inechităţilor şi, bineînțeles, pe viitor să avem şi spațiu bugetar pentru a majora pensiile.
Dar nu m-aș pronunța din luna mai pe ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu procente și cu alte lucruri, să creăm așteptări pe care ulterior tot noi, această coaliție, nu le putem îndeplini. Aş fi un pic mai prudent”, a spus Budăi.
Principalul argument pentru care ministrul Muncii este de părere că respectivul plafon ar trebui eliminat ține de faptul că alternativa este condamnarea românilor la sărăcie.
Un alt argument care s-ar putea să funcționeze în fața Bruxelles-ului este că în niciun alt PNRR din UE nu este respectivul plafon pentru pensii și nici în legislația altor state din blocul comunitar.
„Trebuie să știm cu toții că nu există, am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE, nu există niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări.
Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestui PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație. Eu când am avut onoarea să ajung la Ministerul Muncii, primul document pe care l-am solicitat, am cerut să mi se dea justificarea acestui fapt, nu s-a găsit o asemenea justificare.
Primul impediment e că tot în PNRR s-a scris că trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem. Însă inechitățile din sistem se rezolva în doi pași, existența unui act normativ, noi l-am avut, al doilea e impactul bugetar, ori impactul bugetar este imposibil să rezolvi o asemenea problema când noi deja cu toate cheltuielilor suntem la 9.3%”, a explicat Marius Budăi la Realitatea PLUS.