26 mai 2023 | 09:00

Informația momentului despre vouchere de vacanță, tichete de masă și alte beneficii extrasalariale: ce trebuie să știe angajații românii

ACTUALITATE
Informația momentului despre vouchere de vacanță, tichete de masă și alte beneficii extrasalariale: ce trebuie să știe angajații românii

Principalul mecanism de fidelizare al angajaților pe termen lung în România constă în beneficii extrasalariale. Acestea pot fi sub formă de vouchere sau tichete, dar există numeroase alte ”favoruri” ce pot fi oferite oamenilor aflați la muncă.

În contextul crizei de personal dintr-o varietate foarte mare de domenii din România și având în vedere inflația accelerată și scumpirile din ultimul an, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că valoarea medie a beneficiilor extrasalariale de pe meleaguri mioritice a crescut cu 11%, până la 696 de lei pentru fiecare angajat, în 2022 comparativ cu 2021, după cum se arată într-un studiu anual realizat de Edenred.

Vouchere de vacanță, tichete de masă, carduri cadou – ce beneficii vor românii

În România, printre beneficiile extrasalariale pe care și le doresc românii, se numără cadourile – beneficii în natură (28%, cu o creștere de 44% față de 2021), turismul intern, prin voucherele de vacanță (25%, cu o creștere de 50% față de 2021) și cadourile oferite pentru ocazii speciale (15%, cu o creștere de 39% față de 2021). Următorul beneficiu preferat de angajați este reprezentat de telemuncă, acesta fiind un beneficiu care a apărut anul trecut, fiind folosit și pentru plata utilităților, într-o perioadă în care costurile au crescut semnificativ, devansând beneficiile din zona de sănătate, care acum completează top cinci. Topul exclude tichetele de masă, care rămân în continuare beneficiul numărul unu preferat de angajații din România, conform analizei citate de Economedia.

În ceea ce privește domeniile în care să te angajezi pentru beneficii extrasalariale cât mai generoase, pe primul loc se află companiile din zona serviciilor financiare – buget mediu de 792 de lei/lună/angajat. Acum un an, în același domeniu de activitate, bugetul mediu era de 622 de lei. Pe poziția a doua se află companiile de IT & Software, cu o creștere de la 676 lei/angajat până la 726 lei/angajat. Locul trei este ocupat de companiile de servicii, unde media este 723 de lei/lună per angajat. Cea mai tristă situație este în Construcții, unde media este de 408 lei pe lună.

Defalcate pe gen, preferințele în materie de beneficii sunt aproape aceleași, variind însă nivelul de accesare. Femeile prioritizează călătoriile (11,3%), cadourile (beneficii în natură – 10,5%, ocazii speciale – 8,3%) și sănătatea (4,8%), în timp ce bărbații au ca priorități cadourile (beneficii în natură – 14,3%, ocazii speciale – 5,7%), călătoriile (10,2%) și sănătatea (3,7%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele