15 apr. 2023 | 09:00

Informația momentului despre vârsta de pensionare în România: cât trebuie să mai lucrezi, toți românii trebuie să știe

ACTUALITATE
Informația momentului despre vârsta de pensionare în România: cât trebuie să mai lucrezi, toți românii trebuie să știe

Pensionarii români reprezintă o categorie destul de oropsită în România din punct de vedere financiar, în marea lor majoritate. În mod previzibil, există și privilegiații cu pensii speciale, dar mai ales cei care se pensionează la vârste infime cu sume fabuloase.

Pentru aceștia din urmă, s-ar putea modifica vârsta de pensionare, aliniindu-se la standardul național, de 65 de ani. Pe marginea situației magistraților care pot ieși de la pensie la 49 de ani a vorbit Paul Pop, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Universității București. În opinia sa, judecătorii și procurorii ar trebui să se pensioneze ca toți ceilalți români, iar argumentele în acest sens sunt multe.

Judecătorii și procurorii, pensionați la 65 de ani

Pentru a ilustra printr-un exemplu practic gravitatea discrepanței dintre magistrați și restul populației, Paul Pop a făcut o paralelă cu medicii. „Să se pensioneze ca toată lumea la 65 de ani. Un medic care face urgențe vreo 25 de ani, cam cum credeți că iese cu mintea zi de zi, în afară de faptul că este devotat, dedicat să ajute oameni.

La fel și un magistrat. Iese la pensie la 65 de ani acel medic. Eu ca avocat ies la pensie la 65 de ani. Eu, cadru didactic universitar, ies la pensie la 65 de ani”, a declarat Paul Pop la podcastul Digi Context.

În cel mai rău caz, după cum a explicat prodecanul, te poți pensiona la o vârstă mai fragedă, dar îți asumi niște pierderi procentuale din valoare pensiei. Ai ieșit la pensie la 49 de ani, te mulțumești cu 60% din pensia normală.

„Deci eu ceea ce spun, vreți să aveți pensii corespunzătoare, haideți să le punem procentual. Vreți să vă pensionați după 20 de ani, 25 de ani de muncă, adică la 49 de ani, niciun fel de problemă. Dar nu veți avea 80%, veți avea 60% din salariul pe care îl aveți la momentul la care vă pensionați.

Și atunci o să vedeți că se gândesc foarte bine, de două, chiar trei, chiar patru ori, dacă se pensionează la 49 de ani”, a completat Paul Pop, potrivit digi24.ro.

În cazul în care nu ai înțeles niciodată cum este posibil ca un magistrat să iasă la pensie atât de devreme, explicația stă tot în legislația autohtonă defectuoasă.

„Atunci când se calculează vechimea este inclusă și perioada în care viitorii magistrați urmează cursurile Institutului Național al Magistraturii, adică sunt tot un fel de studenți.

Mai mult, dacă, de exemplu, un notar devine judecător sau procuror, i se ia în calcul și perioada în care a exercitat profesia de notar, chiar dacă a fost judecător o scurtă perioadă de timp”, a explicat prodecanul Facultății de Drept.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele