29 apr. 2023 | 16:08

Informația importantă despre buletin pe care trebuie să o știe toți românii. Procedura oficială atunci când vrei să faci anumite modificări

ACTUALITATE
Informația importantă despre buletin pe care trebuie să o știe toți românii. Procedura oficială atunci când vrei să faci anumite modificări

Cei care doresc să aducă anumite modificări în buletin, precum schimbarea numelui, ar trebui să fie la curent cu informația prin care le este adus la cunoștință că nu pot face acest lucru decât dacă există un motiv clar.

Anunț major pentru români

Toți românii care dețin un bulentin, însă doresc să modifice lucruri importante despre identitatea lor, ar trebui să cunoască faptul că aceste modificări trebuie să aibă la bază un motiv clar. Astfel, pentru cei care doresc să își schimbe numele de familie sau prenumele, ei vor trebui să urmărească niște pași specifici în acest sens.

Pentru a-și schimba numele de familie sau prenumele, românii vor trebui să furnizeze mai multe documente care ajută la întregul proces de modificare. Pașii pe care aceștia trebuie să îi urmeze pentru a-și schimba numele pe cale administrativă sunt prevăzuți de OG 41/2003 cu privire la dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.

În prezent, legislația în vigoare oferă această posibilitate românilor. Pentru ca procesul să poată fi început, cei cu cetățenie română vor trebui să depună o cerere la serviciul public comunitar de evidență a populației a localității în care aceștia domiciliază.

Informația fără de care nu îți poți schimba numele din buletin

Totuși, acest lucru nu este simplu de făcut, având în vedere că la baza schimbării numelui trebuie să existe un motiv clar pentru care doresc această modificare. Ideea că unei persoane îi displace, de exemplu, prenumele primit la naștere nu este acceptată ca motiv pentru a schimba numele.

Legea în vigoare arată clar care sunt situațiile în care cineva își poate schimba numele de familie sau prenumele. Astfel, cei care au nume ce conțin cuvinte obscene sau expresii ridicole vor putea face acest demers. De asemenea, mai există și cazul acceptat în care cineva dorește să-și schimbe numele cu cel pe care îl utilizează în cadrul afacerii sale și care l-a ajutat să devină cunoscut.

O altă situație în care cineva își poate schimba numele este atunci când numele nu coincide cu sexul pe care îl are sau acestei persoane i-a fost aprobată schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească. Ultima situație este cea în care soțul supraviețuitor dorește să revină la numele de familie pe care l-a avut anterior căsătoriei sau în urma divorțului.