Informația dimineții pentru românii care stau la bloc. Unde sunt interzise centralele termice de apartament, în ce condiții
În ultimii ani, s-a propagat intens scenariul conform căruia centralele de apartament vor fi interzise în România, cum de altfel există o tendință similară la nivel european. Este însă important de făcut diferența între legislația aflată în vigoare și diferite proiecte sau inițiative.
Conform analizei realizate de Factual.ro, un site dedicat verificării veridicității informațiilor care se propagă în mediul online, informația conform căreia Uniunea Europeană interzice centralele de apartament în 2024 este falsă. Motivul din spatele investigației a fost că un astfel de mesaj a fost distribuit masiv în ultima perioadă pe rețelele de socializare.
Unde sunt interzise centralele de apartament în România, în ce condiții
”Până la acest moment, un singur oraş din România interzice centralele de apartament, şi anume, Clujul. Aprobată în 18 ianuarie 2022, Hotărârea Consiliului Local interzice montarea instalaţiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră la clădirile noi cu mai mult de şase unităţi locative. Însă nu există o reglementare națională care să interzică centralele de apartament din 2024. ”Această informaţie este FALSĂ”, anunță Factual.ro.
Speculațiile din România au plecat de la o directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 adoptată în Consiliul European. Documentul normativ prevedea noi dispoziții ce implică reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030. În septembrie 2023, directiva a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și a intrat în vigoare, dar aceasta nu interzice sub nicio formă punctual centralele de apartament.
Centralele de apartament nu pleacă nicăieri
”Actul normativ vorbeşte despre posibilitatea statelor membre de a înlocui sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili, la nivelul imobilelor în scopul reducerii consumului de energie. Până la acest moment, nu există un text de lege care să instituie o dispoziţie potrivit căreia, începând cu 2024, centralele termice pe gaz nu vor mai putea fi folosite în România”, precizează Factual.
Ce s-a dorit prin documentul legislativ ce include măsuri în domeniul energetic este încurajarea principiului de ”eficiență energetică înainte de toate”. Această sintagmă ar trebui să reprezinte un element esențial și o considerație prioritară în deciziile viitoare legate de investițiile în infrastructură energetică. În plus, va stabili un obiectiv de eficiență energetică la nivelul UE de 11,7% pentru 2030. Repet însă, nu interzice centralele de apartament existente și nici nu restricționează instalarea lor în 2024.