Informația dimineții pentru 8 milioane de români, s-a întâmplat cu fondurile de pensii: câți bani va câștiga un pensionar
Fondurile de pensii private obligatorii, la momentul de față, reprezintă cea mai profitabilă formă de economisire pentru populație, iar principalii beneficiari ai acestui mecanism sunt viitorii pensionari.
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a publicat în această săptămână câțiva parametrii de performanță legați de fondurile de pensii Pilonul II. Conform instituției, câștigul financiar obținut de românii cotizanți la Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu comparativ cu actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, dacă folosim ca referință întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem.
Nu în ultimul rând, randamentul Pilonului II a depășit depozitele bancare în lei, dar și acumularea de euro. Practic, la momentul de față, pensiile private reprezintă cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele disponibile populației. Performanța este cu atât mai impresionantă cu cât țara noastră și întreaga Europă au trecut prin numeroase crize economice și fluctuații pe piețele financiare, în cei 15 ani de când sunt funcționale fondurile de pensii private obligatorii Pilonul II.
Câți bani are un român cu salariul mediu la Pilonul II, după 15 ani de contribuții
Dacă luăm ca exemplu un român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la PIlonul II, începând cu luna mai 2008, are contribuții de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată, pornind de la media tuturor fondurilor, este de 28.305. Cu alte cuvinte, persoana respectivă are în cont cu 5900 de lei mai mult decât dublu, față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.
„În comparație cu o investiție în valută, în euro, practic valoarea investițională este de patru ori mai mare prin investiția într-un fond de pensii private, iar în comparație cu un depozit bancar este de aproximativ de aproximativ o dată și jumătate mai mare.”, a spus Radu Crăciun, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
„În ultimii 15 ani, Pilonul 2 a obținut randamente superioare ratei inflației, care a avut o medie anuală de patru la sută, iar fondurile de pensii Pilon 2 au depășit șapte la sută anual.”, a mai spus Claudiu Vuță, analist economic.