06 ian. 2023 | 16:52

Inflația a început să scadă în zona euro, dar este de cinci ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană

ULTIMA ORĂ
Inflația a început să scadă în zona euro, dar este de cinci ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană

Inflația anuală în zona euro a revenit în teritoriu cu o singură cifră și s-a situat la 9,2% la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unei estimări rapide publicate vineri dimineață de Eurostat.

Inflația a început să se relaxeze în noiembrie, dar s-a situat în continuare la 10,1%.

Aceasta survine în condițiile în care prețurile la gaze, unul dintre principalii factori care au stat la baza inflației record de anul trecut, au revenit la nivelurile de dinainte de război, pe fondul unei temperaturi neobișnuit de ridicate.

Deși vestea poate fi privită ca o evoluție pozitivă, rata inflației din zona euro reprezintă de aproape cinci ori ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

În ultimele luni, banca a majorat ratele dobânzilor într-un ritm agresiv pentru a scumpi cheltuielile și a domoli creșterea bruscă a prețurilor.

„Suntem pregătiți să ne ajustăm toate instrumentele din cadrul mandatului nostru pentru a ne asigura că inflația revine la ținta noastră pe termen mediu”, a declarat luna trecută președintele BCE, Christine Lagarde.

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre care folosesc euro ca monedă au înregistrat o scădere a inflației în ultima lună, cu o scădere accentuată în Germania, de la 11,3% în noiembrie la 9,6% în decembrie.

Spania (5,6%), Luxemburg (6,2%) și Franța (6,7%) au înregistrat cele mai mici rate ale inflației din blocul comunitar, în timp ce Letonia (20,7%), Lituania (20%) și Estonia (17,5%) au înregistrat din nou cele mai ridicate niveluri.

Scădere puternică a inflației

Inflația energiei a scăzut puternic, de la 34,9% în noiembrie la 25,7% în decembrie, în timp ce alimentele proaspete au înregistrat o contracție mai moderată, de la 13,8% la 12,% în ultima lună.

Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei, alimentelor și tutunului și, prin urmare, oferă o imagine mai exactă a sănătății economiei, a crescut ușor, de la 5% în noiembrie la 5,2% în decembrie.

În total, nouă din cei 19 membri ai zonei euro rămân în teritoriu cu două cifre.

Croația, care a adoptat euro la începutul anului 2023, nu a fost inclusă în calcul.

Cele mai recente cifre ale Eurostat anunță o „schimbare a tendinței inflației” spre o scădere continuă, a declarat Zsolt Darvas, senior fellow la Bruegel, un think tank economic cu sediul la Bruxelles.

„Principalele motive sunt următoarele: în primul rând, prețurile la energie sunt acum în scădere, ceea ce implică faptul că costurile companiilor și, de asemenea, ale marilor magazine sunt în scădere. Deci nu există nicio presiune din partea lor pentru a crește prețurile”, a declarat Darvas într-un interviu video pentru Euronews.

„În al doilea rând, salariile au crescut mult mai puțin decât inflația, ceea ce implică faptul că consumatorii au o putere de cumpărare redusă și consumă într-adevăr mai puține bunuri și servicii. Acest lucru va diminua cererea în întreaga zonă euro și în economia europeană, iar acest lucru va avea, de asemenea, un impact negativ și în scădere asupra inflației.”