India este prima țară care a aterizat la polul sudic al Lunii: ce înseamnă asta pentru viitorul călătoriilor spațiale
India este prima țară care a aterizat la polul sudic al Lunii. Chandrayaan-3 este, de asemenea, prima aterizare pe Lună de succes din India.
India tocmai a făcut istorie în zborurile spațiale, în mai multe moduri. Landerul Vikram al sondei spațiale Chandrayaan-3 a aterizat cu succes pe Lună, marcând prima aterizare cu succes a țării pe suprafața lunii. Este doar a patra țară care face acest lucru după Uniunea Sovietică, SUA și China.
HISTORY HAS BEEN MADE#Chandrayaan3‘s successful landing means that India is now the 4th country to soft-land a spacecraft on the Moon, and we are now the ONLY country to land successfully near the south pole of the Moon! 🇮🇳🌖 #ISRO pic.twitter.com/1D8Bdo4r8F
— ISRO Spaceflight (@ISROSpaceflight) August 23, 2023
Mai important, este prima țară care aterizează lângă polul sudic al Lunii – o țintă dificilă având în vedere terenul accidentat, dar importantă pentru încercările de a găsi apă. Alte națiuni au aterizat doar lângă ecuator.
India a marcat o premieră pe Lună
Aterizarea are loc la patru ani după ce landerul Vikram al lui Chandrayaan-2 s-a prăbușit. Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) a proiectat continuarea cu un „design bazat pe eșecuri”, care include mai multe sisteme de rezervă, o zonă de aterizare mai largă și actualizări de software.
Vikram va rămâne inactiv ore întregi pentru a permite prafului lunar să se așeze. Odată ce zona este liberă, roverul Pragyaan se va desfășura pentru a face fotografii și a colecta date științifice. Combinate, landerul și roverul au cinci instrumente menite să măsoare proprietățile atmosferei, suprafeței și activității tectonice ale Lunii. ISRO a programat aterizarea pentru începutul unei zile lunare (aproximativ 28 de zile pământești) pentru a maximiza cantitatea de energie solară disponibilă pentru Vikram și Pragyaan.
Succesul lui Chandrayaan-3 este o chestiune de mândrie națională pentru India. Țara a fost dornică să devină o putere majoră în zborurile spațiale și speră să lanseze o stație spațială în jurul anului 2030. Acum poate pretinde că este una dintre puținele țări care au atins vreodată o suprafață extraterestră. Informațiile adunate lângă pol ar putea fi, de asemenea, cruciale pentru viitoarele misiuni lunare din India și din alte țări, care ar putea folosi orice gheață descoperită pentru combustibil.
De asemenea, aterizarea pune India înaintea altor țări care se întrec pentru a ateriza pe Lună. Nava spațială a Rusiei Luna-25 s-a prăbușit cu doar două zile mai devreme, iar Israelul se așteaptă la o încercare a landerului său Beresheet în 2024. De asemenea, Emiratele Arabe Unite vor să aterizeze până în 2024.
Între timp, SUA speră să readucă oamenii pe Lună cu ajutorul misiunii Artemis 3, la sfârșitul anului 2025.