31 iul. 2023 | 15:02

Încrederea în economia românească, la pământ. Vești proaste pentru comercianți 

ACTUALITATE
Încrederea în economia românească, la pământ. Vești proaste pentru comercianți 

Românii nu mai au încredere în economie. Indicatorul de încredere economică s-a deteriorat în luna iulie, în timp ce sectorul serviciilor a continuat să se îmbunătățească.

Indicatorul de încredere economică s-a deteriorat

Indicele de încredere în economie a scăzut în iulie la 100,4 puncte, față de 101,3 puncte în luna luna precedentă, conform profit.ro.

Economic Sentiment Indicator – ESI, este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economie. Acesta are un grad mare de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică faptul că economia este în creștere.

Pentru trimestrul al doilea, ESI a scăzut la o medie de 100,5 puncte, față de 101,5 puncte în primul trimestru din acest an.

“ESI indică spre o activitate economică mai slabă la începutul trimestrului curent, ceea ce este în linie cu scenariul nostru de bază”, spune Dorina Ilașco, economistă la BCR.

Previziunile băncilor privind creșterea economică

Banca se așteaptă la o creștere economică apropiată de zero în trimestru al doilea, asta după după 0,2% în precedentul trimestru, iar pentru întreg anul anticipează o creștere economică de 2,1%.

”Investițiile sunt așteptate să sprijine creșterea PIB în acest an, în condițiile în care intrările de fonduri europene de coeziune și cele din PNRR ar putea ajunge la 4-5% din PIB în 2023, față de 3,5% din PIB în 2022”, adaugă Ilașco.

ING Bank estimează o încetinire a economiei la 2,5% în acest an și o revenire la o dinamică de 3,9% în 2024. Între timp, UniCredit prevede o dinamică de 3% în acest an și una de 4% în 2024.

Retailul este în scădere pentru a doua lună la rând față de iunie. Sunt perspective mai slabe de vânzări pentru următoarele trei luni.

Serviciile, cu o contribuție de 30% în formarea ESI, au înregistrat o creștere a încrederii pentru a doua lună la rând cu 1,1 puncte.

Cât despre sectorul de construcții, care are o contribuție de 5% la ESI, încrederea a crescut în iulie cu 0,7 puncte pe fondul creșterii comenzilor.