20 sept. 2023 | 15:55

Încălzirea globală începe să-și arate colții. Anul 2023, oficial cel mai fierbinte din istorie

ACTUALITATE
Încălzirea globală începe să-și arate colții. Anul 2023, oficial cel mai fierbinte din istorie

Oamenii de știință din China prognozează deja că 2023 este, probabil, cel mai fierbinte an din istoria măsurătorilor.

Mai mult decât atât, există șanse mari să experimentăm temperaturi record și în 2024.

Există câțiva factori care conduc această tendință. În primul rând, tendința pe termen lung a schimbărilor climatice determinate de om.

El Niño, parțial vinovat pentru ceea ce se întâmplă pe Pământ

În al doilea rând, Pământul se află în prezent în faza de încălzire El Niño, împreună cu faza Oscilației Multidecadale Atlantice, care ambele influențează temperaturile globale de suprafață.

În total, cercetătorii acestui ultim studiu susțin că anomalia medie anuală a temperaturii suprafeței în 2023 ar putea fi cu aproximativ 1,26 °C mai mare decât recordul anterior observat în 2016, de aproximativ 1,25 °C.

Oamenii de știință de la Universitatea Sun Yat-sen din China și-au bazat concluziile pe datele din setul global Merged Surface Temperature 2.0 din China.

Aceste temperaturi pot fi explicate de El Niño-Oscilația de Sud, modelul fluctuațiilor climatice din Oceanul Pacific care are un impact global asupra lumii.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C peste perioadele preindustriale. Odată cu El Niño, există șansa ca temperatura Pământului să depășească temporar pragul crucial de 1,5°C al Acordului de la Paris, marcând o piatră de hotar descurajantă în criza climatică a planetei.

„Odată cu El Niño din iulie record, temperaturile medii anuale record vor deveni, cel mai probabil, o realitate în 2023”, scriu autorii studiului.

„Accelerarea încălzirii globale are ca rezultat o creștere a probabilității diverselor evenimente climatice extreme și chiar a dezastrelor”, adaugă ei.

Aceste rezultate reflectă descoperirile de la începutul acestui an, care au prezis deja că 2023 va fi în primii cinci cei mai călduroși ani înregistrati, dacă nu și cei mai fierbinți odată ce El Niño a fost confirmat.

„Intensificarea încălzirii globale va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra confortului uman în condiția accelerării temperaturii, iar disconfortul va crește semnificativ, care va fi mai proeminent la latitudini joase decât la latitudini înalte”, concluzionează studiul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele