Încălzirea globală, în pierderi de vieți omenești: doar în vara trecută, numărul este șocant
Încălzirea globală este o realitate ce ne influențează viețile tot mai mult. Dar, dincolo de asta, temperaturile tot mai ridicate cauzează un număr tot mai mare de decese, amploarea acestora fiind șocantă, conform datelor statistice ce se referă la situația creată de canicula din vara anului trecut. Iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare.
Încălzirea globală, în pierderi de vieți omenești
Încălzirea globală își artă „colții” tot mai pregnant. Săptămâna trecută au fost înregistrate, succesiv, recordurile pentru cele mai calde zile in istorie, temperatura media globală ajungând joi, 6 iulie, la 17,23 grade Celsius.
Dar valurile de căldură extremă au făcut deja un număr șocant de victime, în 2022. Peste 61.000 de persoane au murit din această cauză în toată Europa, arată un studiu apărut luni.
Continentul european este cel care cunoaște cea mai mare rată a încălzirii, experimentând recordurile de temperatură înregistrate în vara anului trecut, considerată cea mai fierbinte din istorie. Valurilor de arșită teribilă li se adaugă alte fenomene extreme, precum seceta teribilă sau incendiile devastatoare.
Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene, a raportat un număr neobișnuit de decese de-a lungul verii anului 2022, dar legătura directă între temperaturile ridicate și aceste morți încă nu a fost cuantificată.
O echipă de cercetători a analizat datele de temperatură și mortalitate înregistrate în perioada 2015-2022, în 823 de regiuni din 35 de state europene, însumând o populație de 543 de milioane de persoane.
Doar în vara trecută, numărul este șocant
Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona și cei de la Institutul de Cercetări de Sănătate INSERM, din Franța, au folosit modele predictive pentru a face legătura între decese și valurile de caniculă, în fiecare săptămâna din vara anului trecut.
Astfel ei au estimat că un număr de 61.672 de decese au fost cauzate direct de temperaturile ridicate înregistrate între 30 mai și 4 septembrie 2022, conform studiului publicat în jurnalul Nature Medicine, conform sciencealert.com. Doar cea mai călduroasă săptămâna a perioadei, 18-24 iulie, a dus la moartea a peste 11.600 de persoane.
„Este un număr foarte mare de decese”, a spus pentru AFP, Hicham Achebak, cercetător la INSERM și co-autor al studiului.
„Știm despre efectele căldurii asupra mortalității după 2003, dar cu această analiză ne dăm seama că mai avem mult de muncă pentru ca populația să se poată proteja”.
Peste 70.000 de decese au fost înregistrate în 2003, în timpul celui mai grav val de căldură din istoria Europei. Anul trecut, de exemplu, Franța a înregistrat cea mai mare creștere a temperaturilor, de 2,43 grade Celsius, în comparație cu media verilor anterioare. Elveția nu e mult în urmă, cu o creștere de 2,30 grade, urmată de Italia, cu 2,28 grade și de Ungaria, cu 2,13 grade.
În 2022, Italia a avut cele mai multe decese cauzate de căldură, 18.010, urmată de Spania, cu 11.324 și Germania, cu 8.173.
Studiul mai arată că majoritatea victimelor caniculei au fost persoane de peste 80 de ani, dintre care în jur de 63% au fost femei.
Cercetări anterioare au indicat că Europa are o rată de încălzire de două ori mai mare decât media globală. În timp ce planeta, în ansamblu, s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius de la mijlocul anilor 1800, anul trecut, Europa a înregistrat o creștere a temperaturii medii cu 2,3 grade față de timpurile pre-industriale.
Dacă nu se vor lua măsuri pentru protecția oamenilor împotriva creșterii temperaturilor, studiul estimează că vom avea o medie de 68.000 de decese cauzate de căldură, în fiecare vară. În 2040, media va ajunge la peste 94.000 de decese legate de temperaturile ridicate, iar, în 2050, numărul acestora ar putea crește la 120.000.