25 mai 2023 | 15:55

Încă un nume sonor din industria tech avertizează asupra pericolelor AI: ce a spus fostul șef de la Google

ACTUALITATE
Încă un nume sonor din industria tech avertizează asupra pericolelor AI: ce a spus fostul șef de la Google

Numele lui Eric Schmidt, fostul CEO de la Google, tocmai ce a fost introdus pe lista personalităților din tehnologie care avertizează în legătură cu pericolele AI.

Fostul șef Google le-a spus oaspeților, la summitul Consiliului CEO al The Wall Street Journal, că AI reprezintă un „risc existențial” care ar putea „răni sau ucide” mulți oameni.

Schmidt nu are o soluție concretă pentru reglementarea AI și, mai mult decât atât, nici nu crede că va exista o soluție care chiar să funcționeze, în următorii ani, și că inteligența artificială ar putea, în cele din urmă, să o ia razna, înainte ca oamenii să-și dea seama ce trebuie făcut în legătură cu acest aspect.

Schmidt nu are influență directă asupra AI, cu toate acestea, el se alătură unui număr tot mai mare de moguli cunoscuți care susțin asemenea afirmații.

Inteligența artificială dă naștere controverselor

Actualul CEO Google, Sundar Pichai, a avertizat că societatea trebuie să se adapteze la AI, în timp ce liderul OpenAI, Sam Altman, și-a exprimat îngrijorarea că autoritarii ar putea abuza de acești algoritmi.

Reamintim că, în martie, numeroși lideri și cercetători ai industriei, inclusiv Elon Musk și Steve Wozniak, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer companiilor să întrerupă experimentele cu inteligență artificială timp de șase luni. În tot acest timp, omenirea ar trebui să găsească reglementările potrivite.

Există deja mai multe probleme legate de etică. Unele școli americane, spre exemplu, interzic ChatGPT, de la OpenAI, din cauza temerilor cu privire la inexactitate, dezinformare și acces la date sensibile.

Pe termen lung, criticii se declară îngrijorați în legătură cu automatizarea locurilor de muncă, care ar putea lăsa mulți oameni fără joburi.

Acestea fiind spuse, comentariile lui Schmidt reprezintă mai mult o extensie a avertismentelor actuale decât un salt logic. S-ar putea să fie „ficțiune” astăzi, după cum declară fostul CEO, însă nu neapărat pentru mult timp.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele