Impozitele noastre de toate zilele. Vine cutremurul peste portofelele noastre, statul mărește impozitele
Se discută intens în spațiul public despre înăsprirea condițiilor fiscale din țara noastră, în contextul în care bugetul public are nevoie acută de mai multe fonduri.
În acest sens, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene (MIPE), vorbește despre măsurile pe care le consideră oportune și care s-ar putea aplica în viitorul apropiat. Din nefericire, sunt vești proaste pentru angajații de la stat, dar nu numai!
„Nu ne putem ascunde, nu este o poziție lăudabilă. Nu știu dacă supraimpozitarea se poate aplica doar bugetarilor, este o chestie de drept constituțional. Ca specialist în finanțe, o regulă fiscală trebuie să fie unitară”, a declara, de curând, Marcel Boloș pentru Libertatea.
Oficialul a mai susținut că nu-și dorește să aducă neliniște în sufletul angajaților de la stat, însă e nevoie de reforme, iar astfel de măsuri sunt deja prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Desigur, trebuie precizat faptul că la ora actuală vorbim doar despre simple scenarii.
Ce se întâmplă cu taxele și impozitele anul acesta
Interesant este faptul că pare a fi destul de dificil să se ajungă la un numitor comun în coaliție, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă tocmai a declarat că nu concepe aplicarea supraimpozitării în sectorul privat.
„Nu putem să o extindem spre mediul privat. E o măsură pe care am discutat-o în Coaliție, am cerut la nivelul Ministerului Finanțelor o analiză a tuturor propunerilor și, pe baza unor indicatori clari, să putem lua o decizie”, a declarat liderul Executivului de la București, într-o intervenție de joi.
La rândul său, și președintele Klaus Iohannis a luat poziție pe această temă, declarând următoarele: „Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane impozabile care au un salariu mai mare decât preşedintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a spus Iohannis.