07 oct. 2023 | 07:55

Imaginea falsă care s-a răspândit pe internet „cu viteza luminii”. Cum a reușit, din nou, să păcălească AI

ACTUALITATE
Imaginea falsă care s-a răspândit pe internet „cu viteza luminii”. Cum a reușit, din nou, să păcălească AI

Un set de imagini create de inteligența artificială care ne arată un bărbat corpolent care se luptă cu aligatori pentru o pizza s-a răspândit masiv pe internet weekendul trecut, mulți crezând că sunt reale.

Know Your Meme raportează că sursa imaginilor este „Pagina de fotografie a unchiului Mike”. În ciuda numelui său, pagina de Facebook postează imagini absurde AI, create cu „Extreme AI Art”.

Vezi și: Programul care detectează fenomenul deepfake: Cum face asta

Puțini sunt cei care și-au dat seama că imaginile sunt generate de AI

Un utilizator care afirmă că are experiență cu AI, a postat pe Reddit: „Este AI, sau nu? Acesta este primul lucru pe care l-am văzut în care nu îmi pot da seama dacă este AI sau nu și chiar mă deranjează, ajutor!”.

Ca răspuns, mai mulți reditori au afirmat că este, într-adevăr, vorba despre inteligență artificială, iar acest lucru poate fi văzut din lipsa ondulațiilor din apă.

Vezi și: Avertismentul autorităților: cum poți deveni victima fenomenului deepfake

Pe X (fostul Twitter), imaginile au devenit extrem de virale, după ce au fost publicate de un cont numit „Fights n’ Stuff” care postează imaginile cu legenda: „O poveste”. Secvența postată de pagina de Twitter face să pară ca și cum bărbatul își împarte pizza cu un aligator, după ce s-au luptat pentru ea.

„Sunt foarte intrigat să aflu cum a reușit să se apropie atât de un aligator”, scrie K TheBeauty, pe Twitter.

DALL-E 3, posibilul „vinovat”

Se știu puține despre imagini, dar unii s-au întrebat dacă au fost create folosind DALL-E 3, care a impresionat încă de la lansare.

Dacă este vorba despre DALL-E 3, atunci acest eveniment poate marca prima dată când o imagine de șa generatorul de imagini AI OpenAI a avut succes viral în acest fel.

Pagina de fotografie a unchiului Mike este plină de imagini similare, deși multe sunt foarte, foarte ciudate. Pagina a postat recent o imagine cu un bărbat asemănător luptându-se cu un urs, într-o mlaștină.

În mod remarcabil, unchiul Mike a început să-și creeze imaginile după ce se pare că nu a primit prea mult credit pentru munca sa. El și-a îndemnat urmăritorii să-l eticheteze în fiecare „articol, știre sau videoclip”.

Vezi și: Cum îți protejezi fotografiile de inteligența artificială și deepfake: modul în care funcționează PhotoGuard

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele