17 nov. 2023 | 08:00

Ieși mai repede la pensie în România, s-a schimbat legea. Care sunt condițiile de pensionare anticipată fără penalizări

ACTUALITATE
Ieși mai repede la pensie în România, s-a schimbat legea. Care sunt condițiile de pensionare anticipată fără penalizări

Noua lege a pensiilor care pare să treacă ”pe repede înainte” prin toate forumurile legislative ale țării până să ajungă în Monitorul Oficial vine la pachet cu o serie de particularități mai puțin evidente legate de condițiile de pensionare.

Când vine vorba de salariații care își doresc să iasă la pensie mai devreme, se produc câteva modificări după intrarea în vigoare a procesului legislativ. Faptul că activitatea în condiții deosebite sau speciale se reflectă într-o pensionare anticipată fără penalități nu este nouă. Noi sunt câteva domenii în care poți activa pentru a se considera că nu ai desfășurat o activitate obișnuită și ai beneficii în plus la vârsta de pensionare.

De exemplu, lucrul în morgi este acum considerat ca fiind în condiții deosebite. Se produce însă și o lovitură majoră pentru cei care sperau să iasă mai repede la pensie pentru că activau într-o unitate clasificată ca atare. Lista acelor unități s-a redus însă drastic.

Citește și: Noua lege a pensiilor scoate românii în stradă. Cine pierde jumătate din pensie, cu siguranță nu sunt ”specialii”

Cum te pensionezi mai devreme în România

După se vede în proiectul noii legi a pensiilor, regulile generale privind condițiile de muncă rămân neschimbate. Pe de altă parte, sunt stabilite trei tipuri de condiții de muncă în care se poate desfășura activitatea asiguraților din sistemul public de pensii, după cum urmează, normale, deosebite și speciale.

Ca referință, dacă nu era evident, perioadele lucrate de salariați în condiții deosebite sau speciale se reflectă într-o pensionare mai rapidă, la o vârstă mai fragedă. Viitoarea lege stabilește că, pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale, se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

  • patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
  • șase luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.

Citește și: Majorarea pensiilor și cu 80% în 2024, confirmată oficial. Alții nu vor primi nimic, 1%

Ce înseamnă loc de muncă în condiții deosebite, dar speciale

Noul document prevede că “beneficiază de încadrarea în condiții deosebite de muncă și categoriile de personal prevăzute în anexă la HG nr. 581/2001 (privind criteriile de încadrare a personalului navigant din aviaţia civilă în condiţii speciale de muncă – n. red.) în situația în care au realizat minimum 50% din baremul de ore de zbor/ salturi respectiv starturi prevăzut de acest act normativ”.

De asemenea, se stabilește că vor beneficia de încadrarea în condiții deosebite de muncă persoanele care își desfășoară activitatea în serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor (morgi), personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară precum și activitatea de anatomie patologică și prosectură din instituțiile de medicină legală, conform avocatnet.ro.

Pe partea de muncă în condiții speciale, nu se mai încadrează cea de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice și cascador. Rămâne din ramura artistică cele de balerin/ solist balet, acrobat, solist vocal de operă şi de operetă sau instrumentist la instrumente de suflat.

În plus, la sectorul construcții nave se introduce precizarea că activitățile (control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/ zincare, vopsitorie, sudură și altele) pot fi încadrate în condiţii speciale dacă se desfășoară în interiorul navei. În cazul activităților din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, dispar cele de mentenanță și asimilate, dar rămân cele de producție.

Scurtarea listei ce conține unităţile care dețin avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, de la 147 de unități la 47, este de asemenea o problemă dureroasă pentru foarte mulți români.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele