I-a plăcut viața de noapte, iar Moulin Rouge va fi mereu sinonim cu numele acestuia. Toulouse-Lautrec moare la numai 37 de ani VIDEO
Henri de Toulouse-Lautrec s-a născut pe 24 noiembrie 1864, în micul oraș Albi, fiind fiul contelui Alphonse Toulouse-Lautrec-Montfa, ce provenea dintr-o familie de aristocrați cu rădăcini vechi.
Părinții săi erau veri primari, iar problemele de sănătate severe cu care a trebuit să se confrunte copilul au fost atribuite unui istoric familial de consangvinitate.
Motivul pentru care pictorul Toulouse-Lautrec avea numai 1,42 înălțime
În 1872, a început să studieze la Școala Fontanes, dar din cauza bolii, a fost nevoit să întrerupă cursurile și să rămână acasă. După moartea fratelui său, părinții lui Toulouse-Lautrec s-au despărțit, iar în cele din urmă, una dintre bone avea să aibă grijă de el.
La vârsta de opt ani, băiatul a mers să locuiască cu mama sa la Paris, și ea a consultat cei mai renumiți medici ai vremii în speranța că va găsi unul care să îl vindece de afecțiunile grave cu care se confrunta.
La data de 30 mai 1878, la vârsta de 13 ani, Henri a căzut de pe un scaun și și-a fracturat femurul stâng. În vara următoare, accidentul s-a repetat, de data aceasta la femurul drept.
Vindecarea fracturilor a fost imperfectă, lăsându-l pe băiat invalid, fără posibilitatea de a mai crește în înălțime, și astfel, a fost condamnat să își petreacă o lungă perioadă de timp imobilizat la pat.
Studiile medicale ulterioare au sugerat o afecțiune genetică necunoscută, posibil pcnodysostosis, care a fost ulterior numit sindromul Toulouse-Lautrec.
Picioarele nu i-au mai crescut, astfel că la maturitate măsura doar 1,42 metri în înălțime, având un trunchi de dimensiuni normale și membre inferioare de copil.
În anul 1882, tânărul Henri a început să studieze pictura sub îndrumarea lui Léon Bonnat, apoi a lui Fernand Cormon.
Începutul sfârșitului și pasiunea pentru viața de noapte
Curând, artistul a descoperit cartierul Montmartre, iar în vara anului 1884 a părăsit casa părintească și s-a mutat în locuința pictorului Grenier. Această decizie a nemulțumit profund pe părinții săi, care se temeau că fiul lor va lua calea greșită.
În scurt timp, s-a dovedit că îngrijorările părinților nu erau neîntemeiate, deoarece viața lui s-a schimbat rapid.
Toulouse-Lautrec a descoperit o lume complet necunoscută până atunci, iar aceasta s-a reflectat în arta sa: petrecerile de pe bulevarde, spectacolele de circ, cabaretele, teatrele, dar și reprezentanții marginii societății, prostituatele și alcoolicii.
Henri a trăit aproape exclusiv o viață de noapte, devenind un client constant al cabaretelor, începând să bea din ce în ce mai mult alcool.
Cu toate acestea, a continuat să lucreze și să se facă remarcat în lumea artistică după anul 1880. A devenit căutat de colecționari și a primit recenzii excelente din partea criticilor. Cu toate acestea, starea sa de sănătate a început să se deterioreze.
Ultima parte a vieții lui Henri de Toulouse-Lautrec a devenit dramatică. S-a îmbolnăvit de sifilis de la o prostituată numită Rosa la Rouge, pe care a portretizat-o în multe dintre lucrările sale.
Familia a luat decizia de a-l duce pe Henri la medici și de a începe o cură de dezintoxicare care a durat trei luni, sub stricta supraveghere medicală, într-un sanatoriu exclusivist.
Cu toate acestea, eforturile de a-l vindeca de dependența de alcool au fost în zadar. După ce a părăsit spitalul, Henri s-a întors la atelierul său din Paris și și-a reluat vechile sale obiceiuri autodistructive.
La data de 15 iulie 1901, într-o stare de sănătate deplorabilă, Henri a părăsit Parisul, iar mama sa l-a dus la moșia familiei din Malromé, în departamentul Gironde.
Doar două luni mai târziu, pe 9 septembrie, trecea în neființă în brațele mamei sale. La momentul morții sale, pictorul avea doar 37 de ani.
După decesul lui Henri, mama sa, contesa Adèle de Toulouse-Lautrec-Monfa, a continuat să-i promoveze operele de artă și a finanțat înființarea unui muzeu în Albi. Acest muzeu găzduiește astăzi cea mai mare și mai bogată colecție de lucrări ale artistului.