13 iul. 2023 | 00:26

HoReCa, pe punctul de a intra în faliment. Din cauza taxelor majorate, patronii vor pune lacătul pe ușă

ACTUALITATE
HoReCa, pe punctul de a intra în faliment. Din cauza taxelor majorate, patronii vor pune lacătul pe ușă

În spațiul public se poartă discuții privind majorarea TVA pentru industria ospitalității, iar reacția celor din sector e tranșantă pe această temă. Se pare că falimentul sau evaziunea fiscală sunt singurele căi la îndemâna patronilor, dacă TVA-ul va crește de la 9% la 19%.

Managerii din industria ospitalității, patronii de hoteluri, baruri și restaurante, nici măcar nu vor să audă că li s-ar putea majora contribuțiile către bugetul public.

Patronii din HoReCa, mai speriați ca niciodată

Aceștia susțin că soarta firmelor din HoReCa ar fi extrem de dură dacă autoritățile ar decide să impună măsuri fiscale mai dure pentru acestea.

Pentru industrie, majorarea TVA echivalează cu sfârșitul bunului mers al afacerilor. Din nefericire, dacă taxele ar crește nu doar firmele ar avea de suferit. Managerii spun că și clienții vor fi afectați, pentru că localurile nu vor putea menține prețurile actuale și vor fi nevoite să aplice scumpiri.

„Considerăm o astfel de măsură ca fiind neadecvată situației și care poate duce la un declin semnificativ al afacerilor din domeniu, care abia au reușit să își reconstruiască business-ul după mai bine de 2 ani de pandemie și restricții.

(…) o creștere a TVA-ului ar plasa România pe locul 3 după Danemarca și UK, fiind astfel la risc de a pierde avantajul competitiv. În Franța se aplică un TVA de 10%, în Germania 7%, Austria 6% etc. Un sector esențial pentru economie, așa cum este considerat turismul în România, nu ar mai putea evolua în condițiile unui TVA de 19%.

Organizația HORA a susținut mereu dezvoltarea sănătoasă a industriei și face față cu greu competiției afacerilor din zonele gri și negre. O soluție ar fi ca autoritățile să caute căi de a obține venituri suplimentare din aceste zone, fără să pună presiune tot pe contribuabilii corecți din sector. O creștere a TVA-ului ar avea un efect invers, creând un context în care ar crește tentația pentru evaziune”, a transmis HORA, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele