17 aug. 2023 | 17:13

Hidroelectrica a dat lovitura în România. Toți clienții trebuie să știe cifrele cu care se laudă gigantul energetic

ACTUALITATE
Hidroelectrica a dat lovitura în România. Toți clienții trebuie să știe cifrele cu care se laudă gigantul energetic

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 3,95 miliare de lei în primul semestru din 2023, o creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat de presă.

Profit uriaș pentru Hidroelectrica

Cel mai mare producător de energie din România a obținut venituri de 6,9 milioane de lei, iar rezultatul pe acțiune este în creștere cu 46^, de la 6,01 la 8.80 lei pe acțiune.

„Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic national cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și – implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Ce cifre a obținut compania

Performanța companiei a fost făcută cu menținerea unei marje operaționale de 65%, în linie cu perioada similară a anului 2022. Cât despre marja netă a profitului, aceasta este de 57% și e în creștere cu 3 procente față de primul semestru din anul trecut.

Hidroelectrica este principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național și cel mai mare producător de energie verde din România.

Compania este vitală  pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională. Compania exploatează 182 de hidrocentrale și cinci stații de pompare, cu o capacitate totală de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW.

La acestea se adaugă și parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Hidroelectrica s-a listat la Bursa de Valori din București în 2023 și prima zi de tranzacționare a acțiunilor societății a fost 12 iulie.