14 iun. 2023 | 09:21

Harta comorilor, în lume: unde se găsesc cele mai multe epave încărcate cu aur

ACTUALITATE
Harta comorilor, în lume: unde se găsesc cele mai multe epave încărcate cu aur

Timp de sute de ani, Bahamas s-a aflat în centrul istoriei maritime moderne, incluzând tot ce se poate de la exploratori până la pirați sau sclavie. Cu alte cuvinte, povești de tot neamul.

Ca parte a Proiectului Bahamas Lost Ships, o echipă de la Allen Exploration a creat o nouă hartă a epavelor găsite în jurul insulelor din vestul Oceanului Atlantic.

Mai bine de 5.000 de nave zac pe fundul Oceanului Atlantic

„În ciuda profunzimii istoriei maritime a Bahamasului, niciun studiu nu a căutat în mod proactiv să cuantifice câte nave s-au scufundat în apele acestea. Se presupune că natura perfidă a acestor ape, împânzită cu recife joase și bancuri de nisip, situate în traiectoria uraganelor din Caraibe, a dus la un număr mare de pierderi de nave, poate chiar la un număr de 5.000”, se arată în raportul Allen Exploration.

Nu există un consens cu privire la numărul de nave care s-au scufundat în apele din Bahamas, însă acest proiect a găsit rapoarte despre un număr de 176, numai în perioada 1526-1976. Dintre acestea, doar 19 au fost localizate până acum.

„Decalajul dintre cele 176 de nave maritime observate în înregistrarea istorică și cele 19 epave pe care AllenX le-a descoperit până acum evidențiază adevăratul potențial al zonei”, a declarat directorul AllenX, Dan Porter. „Optzeci și nouă la sută din inventarul total este încă acolo, așteaptă să fie descoperit.”

Anul trecut, Allen Explorationa descoperea o epavă încărcată cu aur în Marea Caraibelor, care s-ar fi scufundat în timpul Epocii de Aur a Pirateriei.

Pentru a evalua natura epavelor din Bahamas, echipa a colaborat cu istoricul maritim James Jenney.

Din cele 176 de epave pe care le-au identificat, trei datează din secolul al XVI-lea, opt din secolul al XVII-lea, 10 din secolul al XVIII-lea și 145 din secolul al XIX-lea.

Numai câteva s-au scufundat până la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945. Majoritatea covârșitoare a acestor epave provine din doar trei țări: SUA (52%), Marea Britanie (24%) și Spania (13%).

harta-comorilor-lume

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele