Hackerii s-au pus pe românii care cumpără crypto. La ce să fii atent, pericolul e la fiecare click
Specialiștii în securitate cibernetică trag un puternic semnal de alarmă cu privire la pericolele ce-i pândesc pe românii care tranzacționează pe piața criptoactivelor. Aceștia ar fi vulnerabili în fața unei campanii de phishing derulată de atacatorii cibernetici.
Conform experților de la Kaspersky, atacurile nu vizează doar românii, ci se adresează tuturor investitorilor în criypto din întreaga lume, atât de mare amploare are această campanie derulată de infractorii online.
De ce s-au orientat hackerii către investitorii în crypto? Răspunsul e mai mult decât simplu, în condițiile în care piața se bucură de un real succes la nivel global, iar în toată lumea ar fi nu mai puțin de 400.000 de deținători de portofele digitale. Acolo sunt bani mulți, bani pe care infractorii vor să pună mâna.
Ești si tu în pericol? Iată explicațiile specialiștilor în securitate cibernetică
„Atacurile de phishing care vizeaza utilizatorii de portofele „hot” folosesc de obicei tactici relativ simple, exploatand adesea persoane fara cunostinte tehnice. Atacatorii se ascund sub masca unor burse de criptomonede bine-cunoscute prin intermediul unor e-mailuri frauduloase, indemnand utilizatorii sa valideze tranzactiile sau sa reconfirme securitatea portofelelor. Victimele nestiutoare care acceseaza aceste linkuri sunt redirectionate catre pagini web false, care le cer sa introduca datele personale „seed phrase” – un element esential pentru recuperarea portofelului. Obtinand acces la „seed phrase”, atacatorii pot prelua controlul asupra portofelului victimei si pot transfera fonduri in propriile conturi.
In schimb, portofelele „cold” sunt sisteme de stocare complet offline, cum ar fi un dispozitiv dedicat sau chiar o cheie privata notata pe hartie. Portofelele hardware sunt un tip predominant de portofel „cold”. Acestea sunt mai apreciate in randul utilizatorilor care stocheaza detineri substantiale de criptomonede datorita masurilor lor de securitate imbunatatite. Cu toate acestea, cercetatorii Kaspersky au descoperit recent o campanie de phishing cu tinta precisa, conceputa special pentru a-i exploata pe proprietarii de portofele „cold”. Aceasta campanie este initiata cu un e-mail care pretinde a fi o bursa importanta de criptomonede, Ripple, si care ii atrage pe destinatari cu promisiunea de a participa la o donatie de jetoane XRP”, explică specialiștii.