20 mai 2023 | 07:25

Google continuă să evite Europa: ce se întâmplă cu Bard AI

ACTUALITATE
Google continuă să evite Europa: ce se întâmplă cu Bard AI

Glumele de pe internet spun că Google a dat până acum acces la AI-ul său, Bard, mai multor pinguini decât europeniilor.

În timp ce asistentul AI al Google Bard este disponibil în prezent în 180 de țări de pe tot globul, Uniunea Europeană și Canada încă nu sunt invitate la petrecerea AI. La aproape două luni după ce Google și-a lansat chatbot-ul prietenos cu inteligență artificială, Bard, compania încă nu are acces la anumite regiuni, dar nu există nicio declarație oficială în acest sens.

Cea mai bună presupunere este că Google s-ar putea să nu respecte anumite reglementări, ca să nu mai vorbim de faptul că, față de regulile actuale GDPR, procesele sale pot fi deja puțin ilegale.

Actul UE privind AI își trece în prezent drum prin Parlamentul European în încercarea de a-i împinge pe dezvoltatorii actuali și pe viitorii AI să-și facă produsele mai transparente și mai sigure pentru publicul larg. După ce a vorbit cu câțiva experți în această problemă, Wired pare să aibă impresia că Google este acolo călcând în tăcere detaliile actului.

Chiar și în starea sa actuală, Bard nu se potrivește prea bine atunci când vine vorba de legile UE privind siguranța pe internet. După cum spune analistul senior de politici Access Now, Daniel Leufer, în articolul Wired, „Există o întrebare persistentă dacă aceste seturi de date foarte mari, care au fost colectate mai mult sau mai puțin prin răzuire nediscriminată, au o bază legală suficientă conform GDPR”.

În afară de legea actuală, Actul AI mult mai direcționat și riguros, care urmează să fie adoptat la mijlocul lunii iunie, ar avea probabil un impact semnificativ asupra modului în care funcționează instrumentul AI al Google.

Odată ce proiectul de lege va fi aprobat, vor fi impuse și mai multe restricții asupra instrumentelor care ar putea fi „utilizate greșit și ar putea oferi instrumente noi și puternice pentru practicile de manipulare, exploatare și control social”, așa cum este subliniat în propunerea oficială a Actului AI. Există mențiuni speciale pentru anumite drepturi ale omului, cum ar fi dreptul la demnitatea umană, respectul pentru viața privată și de familie, protecția datelor cu caracter personal și dreptul la o cale de atac efectivă.

Reglementarea nu poate fi evitată la infinit

La urma urmei, după cum notează The Register, Italia, Spania, Franța, Germania și Canada au pus ochii pe ChatGPT (și probabil o grămadă de alte instrumente bazate pe inteligență artificială) cu privire la problemele legate de confidențialitate atunci când vine vorba de datele utilizatorului. Propunerea AIDA a Canadei, care „va intra în vigoare nu mai devreme de 2025” solicită în mod explicit transparență și în dezvoltarea AI.

Principiile Google AI  afirmă că nu va urmări următoarele:

  • Tehnologii care cauzează sau sunt susceptibile de a provoca un prejudiciu general. Acolo unde există un risc material de vătămare, vom proceda numai acolo unde considerăm că beneficiile depășesc substanțial riscurile și vom include constrângeri de siguranță adecvate.
  • Arme sau alte tehnologii al căror scop sau implementare principală este de a provoca sau de a facilita în mod direct rănirea oamenilor.
  • Tehnologii care adună sau utilizează informații pentru supraveghere, încălcând normele acceptate la nivel internațional.
  • Tehnologii al căror scop contravine principiilor larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului.

Este o listă scurtă și una cu câteva zone gri, cum ar fi utilizarea „normelor pe scară largă” și „acceptate internațional”. Nu este clar dacă backend-ul ar putea într-o zi să se alinieze pe deplin cu legislația UE și Canada, dar limbajul de aici ar putea fi o modalitate subtilă de a profita de un mic spațiu de mișcare.