23 oct. 2023 | 12:12

Golden retrieverul tău ar putea să trăiască mai mult. Ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Golden retrieverul tău ar putea să trăiască mai mult. Ce au descoperit oamenii de știință

Golden retrieveri este una dintre cele mai apreciate rase de câini din lume dar, din păcate, aceștia nu trăiesc foarte mult.

Cu toate acestea, un nou studiu a identificat o genă asociată adesea cu cancerul, care poate deține și cheia pentru a-i ajuta pe cei de aur să trăiască mai mult timp.

Vezi și: Cea mai nou conspirație despre câini: vaccinurile împotriva rabiei, noul motiv de dispută

Gena care le „dă bătăi de cap” oamenilor de știință

Este o statistică destul de sfâșietoare, însă golden retriever-ii au până la 65% șanse să moară de cancer. Cu toate acestea, există și acei câini care duc și o viață lungă și sănătoasă, așa că o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Davis, a căutat să afle ce anume face diferența dintre cei care mor de cancer și cei care ajung la bătrânețe.

„Presupunem că majoritatea golden retrieverilor au o predispoziție genetică la cancer, dar dacă unii dintre ei trăiesc până la 14, 15 sau 16 ani, ne-am gândit că ar putea exista un alt factor genetic care ajută la atenuarea genelor proaste și gena care a apărut pentru noi este HER4”, a spus autorul studiului, Robert Rebhun, într-o declarație.

Cercetătorii au identificat această genă ca fiind importantă analizând ADN-ul a 304 golden retrieveri, comparând în mod specific orice diferențe.

Ei au descoperit că „auriii” cu anumite variante ale genei au trăit, în medie, cu aproape doi ani mai mult. „Aproape doi ani reprezintă o diferență semnificativă în viața unui câine”, a spus autorul corespondent Danika Bannasch.

„Nu ne-am dori cu toții ca animalele noastre iubite să trăiască încă doi ani? Doi ani înseamnă o creștere cu aproximativ 15-20% a duratei de viață, echivalentul a 12-14 ani la om”, s-a menționat, de asemenea.

Vezi și: „Discuțiile” cu câini, conform științei, funcționează: de ce trebuie să vorbim cu patrupezii noștri

Studiile ar putea fi benefice și pentru oameni

Câinii suferă de multe dintre aceleași tipuri de cancer ca oamenii, așa că rezultatele studiului ar putea fi valoroase pentru ambele specii.

„Dacă descoperim că această variantă în HER4 este importantă fie în formarea sau progresia cancerului la golden retrieveri, fie poate modifica de fapt un risc de cancer la această populație predispusă la cancer, acesta poate fi ceva care poate fi folosit în studiile viitoare de cancer la oameni”, a explicat un alt om de știință, parte din studiu.

Cu toate acestea, cancerul este o boală complexă, iar autorii studiului au spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a rezolva puzzle-ul cancerului la golden retrieveri.

Vezi și: De ce câinii și pisicile se urăsc. Cum poți ajuta să se împrietenească

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele